Crònica 21/03/2012

Israel enterra avui el mestre i els tres nens

Les quatre víctimes de la matança de dilluns a Tolosa de Llenguadoc descansaran a Israel per desig dels familiars. El cementiri més gran de Jerusalem acollirà avui la cerimònia de comiat.

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Una noia s'acomiada de les víctimes a través de la finestra del cotxe que se les emporta de Tolosa en direcció a l'aeroport.

BARCELONA.La comunitat jueva de Tolosa va donar ahir l'últim adéu a les quatre víctimes de la tragèdia que va sacsejar aquesta ciutat francesa dilluns. El gimnàs de l'escola Ozar Hatorah va convertir-se en la sala de vetlla de Jonathan Sandler, de 30 anys, els seus fills Gabriel (5) i Arieh (4) i Myriam Monsonegro (7), la filla del director de l'escola.

Després d'un dia custodiats pels salms i les pregàries dels membres de la seva comunitat, els cossos van abandonar ahir a la nit França en un avió militar amb destí a Israel. El ministre d'Exteriors francès, Alain Juppé, va acompanyar els fèretres a Jerusalem, on seran enterrats avui d'acord amb el desig dels seus familiars. La cerimònia se celebrarà al cementiri més gran de la ciutat, Har Hamenouhot (turó del repòs).

El govern d'Israel va oferir-se a pagar el trasllat i la cerimònia d'enterrament de les víctimes, malgrat que la decisió va crear polèmica entre els que consideraven que Tel Aviv no havia de pagar les despeses de Sandler perquè no és ciutadà israelià. La resta de les víctimes tenen doble nacionalitat francoisraeliana.

L'escola com a inici i final

Sandler, de 30 anys, va néixer a París i va dedicar la seva vida a estudiar la Torà i a preparar joves jueus perquè arribessin a ser rabins.

De petit va estudiar a la mateixa escola de Tolosa on va ser assassinat amb dos dels seus fills. Quan va acabar els estudis elementals va marxar a Jerusalem per estudiar en una ieshiva , un centre d'estudis religiosos per a solters. Després de passar tres anys a Israel, Sandler va tornar a França, on es va casar. Ell i la seva dona van tornar aleshores a Jerusalem per viure al barri de Kiryat Hayovel, on va estudiar en un kolel -una escola talmúdica per a homes casats-. Amb els estudis finalitzats, la família Sandler va tornar al setembre a Tolosa, on ell va treballar a l'escola que l'havia vist créixer.

El religiós era molt popular entre la comunitat jueva francòfona de Jerusalem, segons van explicar a l'agència France Press els seus amics. "Havia tornat a França per a una missió de dos anys, abans de convertir-se en rabí, perquè volia tornar a l'escola que tant estimava", recordava ahir el seu amic Aaron Guez. "És molt tràgic que hagi estat justament aquesta escola on va estudiar i ensenyar on hagi estat assassinat amb els seus fills".

stats