NOUS EQUILIBRIS AL PRÒXIM ORIENT
Crònica 25/02/2012

Israel es protegeix d'Egipte amb un mur

Anna Garcia
3 min
Israel es protegeix d'Egipte amb un mur

HIZQIYYAHU (ISRAEL)Israel construeix a marxes forçades una barrera metàl·lica gegantina al sud del país -a la frontera amb Egipte- aprovada pel primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, el 2009 i pensada en un principi per aturar l'entrada massiva d'immigrants il·legals i el contraban d'armes i drogues.

Però la revolta a Egipte de fa un any i la victòria dels islamistes Germans Musulmans a les eleccions legislatives al gener, a més del triple atemptat terrorista del 18 d'agost prop de la frontera en què van morir vuit israelians, han canviat l'objectiu principal d'aquesta potent tanca. Ara Israel presenta el mur bàsicament com un important element de defensa i protecció per a l'Estat hebreu.

Es preveu acabar els primers 100 quilòmetres de la barrera abans de finals d'any. El mur comença a Kerem Shalom, a la franja de Gaza, i l'objectiu és arribar fins a Elat, a les costes del mar Roig. Un total de 240 quilòmetres amb una tanca de 5 metres d'alçada acabada amb filferro.

El general de la divisió Edom, Nadav Padan, sota el qual recau la seguretat a la zona, afirma a un grup de periodistes estrangers que el nombre de terroristes infiltrats ha augmentat molt des de començaments d'any. També argumenta que s'ha incrementat l'entrada d'immigrants il·legals, procedents principalment d'Eritrea i el Sudan, i el contraban de drogues i armes controlat per beduïns ben entrenats.

Protecció terrorista

Quan el general Padan parla de terrorisme té molt clar que prové "de Gaza" i, concretament, cita organitzacions vinculades a Hamàs que fan servir, diu, la península del Sinaí per perpetrar atacs terroristes dins d'Israel. Padan, sense desfer-se en cap moment de l'arma que porta penjada a l'esquena, deixa clar que la barrera és un element més de protecció i de defensa. Subratlla que les relacions amb les forces de seguretat egípcies són bones i considera el tractat de pau amb Egipte "estratègic" per a tots dos països.

"La situació al Pròxim Orient ara és molt inestable, no sabem què pot passar d'aquí dos mesos, però estem preparats per a qualsevol escenari. Esperem que els egipcis puguin organitzar el seu país", declara.

La seguretat ha estat sempre la prioritat d'Israel. Les revoltes àrabs i el desenvolupament del programa nuclear de l'Iran tornen a posar, una vegada més, la seguretat davant de tot. Israel no dubta a protegir-se d'un exterior suposadament hostil. La immensa tanca del sud se suma a les que ja s'han construït al nord, a la frontera amb el Líban, i als ocupats alts del Golan, al costat de Síria; a més del mur i la tanca de Cisjordània. Només quedarà oberta la frontera amb Jordània, ara per ara, la més tranquil·la.

Després de la trobada amb el general Padan a l'oficina central de la Divisió 80, ubicada en un lloc apartat a 10 minuts d'Elat i on no es pot filmar ni fer fotografies, un autocar ens porta per la carretera que va paral·lela a la frontera. Després de passar un control, comença una zona d'ús exclusiu militar i, tot seguit, en una zona desèrtica, la bèstia metàl·lica que està consumint el 17 per cent de l'acer del país i que està farcida d'uns alta tecnologia que podria encarir-ne el cost inicial, de 270 milions d'euros.

El tour s'acaba on va haver-hi l'atemptat a l'agost. Aquí, el tinent coronel Yoav Tilan afirma que, ara, "amb aquesta barrera defensarem millor la seguretat d'Israel". Al seu costat, un guardaespatlles amb ulleres fosques i una arma automàtica a la mà observa detingudament la part egípcia de la frontera. Darrere seu, un treballador solda els filferros de la barrera. Es diu Yaffar, és sudanès i fa dos mesos que va entrar il·legalment a Israel. Dos dies abans havia aconseguit la feina.

stats