PRÒXIM ORIENT
Crònica 04/01/2012

Isrelians i palestins no avancen en la primera reunió en 15 mesos

Més d'un any després de l'última trobada, israelians i palestins intenten rellançar un procés de pau que, ara per ara, sembla destinat al fracàs. La reunió d'ahir a Jordània va acabar sense avenços.

Anna Garcia
2 min
Isrelians i palestins no avancen en la primera reunió en 15 mesos

JERUSALEMLes expectatives, fins i tot abans de començar la trobada eren molt baixes, pràcticament nul·les. Cap de les dues parts -l'enviat especial israelià Isaac Molho i el cap negociador de l'Organització per a l'Alliberament de Palestina (OAP), Saeb Erekat- es va presentar a Amman amb la convicció que el procés de pau, quinze mesos després que les negociacions directes caiguessin en punt mort, podria revitalitzar-se.

"És un error polític", va manifestar l'analista palestí Hani al-Masri, sobre aquesta trobada promoguda pel rei Abdal·lah de Jordània, que manté un tractat de pau amb Israel des del 1994. A la trobada també hi van participar els representats del Quartet (Estats Units, UE, Rússia i l'ONU). "Negociacions sobre negociacions", va manifestar el ministre de Defensa israelià, Ehud Barak.

El president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, es mostrava esperançat alhora que valorava els esforços dels "germans de Jordània". Aquesta podria ser la seva resposta a la visita que Abdal·lah va fer el mes de novembre als territoris palestins, la primera des que Abbas va arribar al poder el 2005. De tota manera, el líder palestí va dir ahir que estaven preparats per adoptar noves mesures, mesures "dures", va advertir, si les negociacions fracassen.

Precisament, una nota oficial de l'oficina del primer ministre de l'ANP, Salam Faiad, donava suport ahir a la decisió del comitè executiu de l'OAP d'anar al Consell de Seguretat de l'ONU perquè es reconegui l'estat palestí, alhora que feia una crida a una reunió de la Lliga Àrab per aturar l'expansió d'assentaments a Cisjordània, i en especial a Jerusalem. Precisament ahir el govern israelià va licitar la construcció de 300 nous habitatges destinats a colons a Jerusalem est i a Betlem.

Les posicions d'israelians i palestins no han canviat. Israel vol seure a la taula de negociacions sense precondicions i els palestins insisteixen que abans de parlar s'ha d'aturar l'expansió dels assentaments i tornar a les fronteres de l'any 1967.

Pendents de les eleccions

Abbas no espera cap gest dels Estats Units, centrats en una llarga campanya electoral. I, ara per ara, a quatre mesos d'unes desitjades eleccions palestines, tot apunta a una forta campanya de Ramal·lah en el front diplomàtic. El Quartet, liderat per l'exprimer ministre britànic Tony Blair, ha posat el 26 de gener com a data límit per seure a la taula de negociacions.

Les dues parts no s'havien trobat des del setembre del 2010, quan Israel va anunciar l'ampliació dels principals assentaments. Abbas va reaccionar amb dos importants moviments. A l'abril va pactar amb els islamistes de Hamàs la reconciliació després de quatre anys d'enfrontaments, amb la mediació de l'Egipte post-Mubàrak. Al setembre va demanar a l'ONU el reconeixement de l'estat palestí, gest que va revifar la seva figura política.

Tres anys després de l'operació Plom Fos a Gaza, on van morir uns 1.400 palestins, el cap de l'exèrcit israelià, Benny Gantz, no descarta una altra intervenció si "els coets continuen arribant a Israel". Gantz va advertir al diari israelià Haaretz que seria "ràpida i dolorosa".

stats