Crònica 24/03/2011

Itàlia suspèn un any els seus plans nuclears

Redacció
2 min

El govern italià ha suspès un any els seus plans de tornar a produir energia nuclear. Itàlia va deixar d'operar a les centrals nuclears el 1987, quan després de l'accident a Txernòbil els seus ciutadans van votar en un referèndum en contra de l'energia nuclear i les quatre plantes que estaven actives van tancar. El debat nuclear s'havia intensificat en els últims dies després que el govern de Silvio Berlusconi es negués a aturar els plans de reprendre l'activitat a les centrals tot i el desastre de la central nuclear de Fukushima.

Finalment, el consell de ministres del govern italià va aprovar ahir una moratòria de dotze mesos per als procediments per identificar i instal·lar emplaçaments nuclears a Itàlia. A partir d'aquesta decisió, el temps màxim que tindrà l'executiu de Berlusconi per definir l'estratègia nuclear serà de 24 mesos i no de tres mesos des de l'aprovació del projecte, com estava previst abans de la reunió del consell.

Abans del mes de juliol s'ha de celebrar un referèndum per decidir el futur del decret que pretén tornar a fer d'Itàlia un país productor d'energia nuclear. Un text que ja ha estat aprovat pel Parlament i que haurà d'esperar un any a poder tirar endavant després de la moratòria. Les enquestes prèvies a la celebració d'aquesta votació mostren la preocupació dels italians sobre la possibilitat que tornin a operar les nuclears. La majoria dels entrevistats són contraris a reprendre l'activitat nuclear després de la catàstrofe al Japó. El portaveu del partit opositor Itàlia dels Valors, Massimo Donadi, va assegurar ahir que "la moratòria sobre l'energia nuclear és una trampa amb la qual el govern intenta evitar quedar malmès pel referèndum".

stats