En breu
Crònica 06/11/2011

Itàlia vol reconstruir-se

Carme Riera Sanfeliu
2 min
Una pancarta en protesta pel govern de Berlusconi

"Reconstrucció, en nom dels italians"

Desenes de milers de persones van participar ahir a Roma en la concentració convocada per l'opositor Partit Demòcrata (PD) per demanar la dimissió del president del govern, Silvio Berlusconi, i començar a "reconstruir" el país. Italians d'arreu del país van omplir la plaça de San Giovanni, on es van eliminar totes les referències als partits polítics per mostrar només banderes dels colors vermell, verd i blanc de la bandera d'Itàlia. El PD fa mesos que demana a Berlusconi que dimiteixi perquè considera que no té majoria i que és incapaç de treure el país de l'estancament econòmic, tal com va reiterar ahir en la manifestació. En la concentració també hi van participar els partits opositors Itàlia dels Valors, Sinistra, Ecologia i Llibertat, i el sindicat més gran del país, CGIL.

"Al restaurant hi vaig a rentar plats"

Algunes de les pancartes exhibides durant l'acte recollien la indignació dels italians per la declaració de Berlusconi a la cimera del G-20, en què va dir que Itàlia no pateix cap crisi econòmica perquè "els restaurants estan plens, és difícil aconseguir un lloc als avions i els hotels estan plens els dies festius". El PD va aprofitar la concentració per llançar les seves promeses en cas d'eleccions anticipades. El líder opositor Pier Luigi Bersani va prometre que el seu partit tornarà Itàlia "allà on ha d'estar" i recuperarà "la seva dignitat".

Berlusconi compta els seus diputats

"Corren rumors sobre la dimissió del govern, sento desil·lusionar els nostàlgics de la Primera República [l'etapa entre el 1946 i el 1994], en què els governs duraven onze mesos, però la responsabilitat davant els meus electors i el país m'imposen a mi i al meu govern continuar aquesta batalla pel civisme que estem lluitant en aquest difícil moment de crisi", afirmava ahir Berlusconi en un comunicat en què reiterava que no té cap intenció de dimitir. La premsa italiana apunta, però, que Berlusconi haurà de passar llista a les seves tropes si vol seguir, segons diu ell mateix, "lluitant aquesta batalla". Dissabte a la nit, el president va ser informat que els diputats de la coalició governamental s'havien reduït a 306 i que, per tant, ja no té la majoria al Parlament. Els mitjans de comunicació italians explicaven que el president va demanar 72 hores per comprovar si encara li surten els números per seguir governant i, en cas negatiu, buscar nous aliats davant l'important vot de dimarts, quan s'haurà de votar la ratificació dels pressupostos de l'estat del 2010.

stats