CATÀSTROFE NUCLEAR
Crònica 05/04/2011

El Japó comença a abocar milers de tones d'aigua contaminada a l'oceà

Hiroko Tabuchi / Ken Belson
2 min

The New York Times / TòquioLa companyia Tokyo Electric Power (Tepco) va començar ahir a abocar més d'11.000 tones d'aigua radioactiva a l'oceà Pacífic procedent de la planta nuclear japonesa de Fukushima. La mesura pretén augmentar la capacitat dels dipòsits per allotjar-hi aigua encara molt més contaminada. La majoria d'aquesta aigua es deixarà anar durant dos dies i conté al voltant de 100 vegades més del límit de radiació, va assegurar Tepco. L'aigua més contaminada sobrepassa unes 10.000 vegades el límit legal.

L'operació podria ajudar els operaris a treure l'aigua radioactiva dels edificis on hi ha les turbines dels reactors malmesos i fer menys perillós arribar a alguns dels controls més importants dels sistemes de refrigeració, que van quedar inutilitzats pel terratrèmol de 8,9 graus i el tsunami posterior. S'espera que els sistemes de refrigeració es tornin a engegar i es torni a controlar la central.

Però les feines per bombar aigua no s'espera que aturin, o fins i tot ni que modifiquin, les fuites que provenen d'una gran esquerda situada a gairebé dos metres d'una fossa al costat dels conductes que capten l'aigua de mar a prop del reactor 2. L'escletxa, descoberta dissabte, ha llançat unes set tones d'aigua altament radioactiva cada hora directament a l'oceà. Els intents per localitzar-ne la ruta i tapar-la han fracassat.

Es tem que aquesta aigua contaminada podria fer malbé els generadors de dièsel de reserva per als sistemes de refrigeració dels reactors, segons el portaveu del govern japonès, Yukio Edano. "Desafortunadament, l'aigua conté una certa quantitat de radiació, va assegurar Edano. "És una mesura inevitable per prevenir que quantitats encara més altes de radiació arribin al mar".

Edano va ordenar a la companyia que controlés els efectes de la radio-activitat de l'aigua en la fauna marina. Consumir exemplars capturats en aquesta zona cada dia durant un any podria provocar el consum d'uns 0,6 mil·lisieverts de radiació, o al voltant d'un quart de l'exposició anual mitjana a la radiació al Japó, va explicar ahir la companyia.

Però segons el govern es trigarà mesos a parar el vessament de material radioactiu de la planta, i alguns biòlegs marins s'han mostrat preocupats. "Els nivells de materials radioactius a l'aigua s'incrementen, la qual cosa vol dir que aquest problema continuarà empitjorant més i més", explica Kenya Mizuguchi, professor emèrit de ciència i tecnologia marina de la Universitat de Tòquio.

Crítiques de l'OIEA a Tepco

L'Organisme Internacional de l'Energia Atòmica (OIEA) -depenent de l'ONU- va criticar ahir Tepco per no fer prou per evitar l'accident de la central nuclear de Fukushima. "Les mesures preses per l'operador no van ser suficients per evitar aquest accident", va indicar el director general d'aquest organisme de l'ONU, Yukiya Amano, que va recordar que el 2007 ja es va produir un accident nuclear en una de les centrals de Tepco. Llavors hi va haver una fuita d'aigua contaminada i substàncies radioactives i un incendi, per un sisme de 6,8 graus.

stats