CRISI NUCLEAR
Crònica 08/06/2011

El Japó eleva la gravetat de Fukushima

El govern japonès va admetre ahir que la radiació emesa per la central de Fukushima després de l'accident era superior a la indicada al principi. Entonat el mea culpa , planegen millorar la seguretat.

Jordi Benavente
3 min
Incertesa Una manifestant antinuclear davant la seu  de l'operadora  de la central  de Fukushima, Tepco, a la capital, Tokio.

Barcelona.Una altra rectificiació -arriben amb comptagotes, però arriben- per Fukushima. Les autoritats japoneses van admetre ahir que en les primeres estimacions s'havien quedat curtes a l'hora de quantificar la radiació emesa per la central nuclear de Fukus hima arran de l'accident de l'11 de març, que segons l'últim informe governamental hauria estat el doble de la indicada la primera vegada. Segons aquestes noves dades, l'índex registrat significaria una sisena part de la radiació patida a Txernòbil l'any 1986.

Però la rectificació no es va limitar a elevar les xifres donades inicialment. En el mateix informe remès pel govern japonès a l'Agència Internacional de l'Energia Atòmica (AIEA), les autoritats van admetre que el combustible dels reactors 1, 2 i 3 de la central de Fukushima podria haver-se fos, de manera que hauria traspassat els dipòsits pressuritzats i s'hauria acabat acumulant a l'exterior dels tancs.

També ahir, i probablement inspirat per la suggerència que va fer-li l'AIEA fa sis dies, el govern nipó va presentar un pla de millora dels sistemes de seguretat, i va anunciar la seva intenció de crear una autoritat de control nuclear independent perquè revisi la normativa.

Una de freda i una de calenta

L'organisme internacional de les Nacions Unides encarregat d'assegurar un ús pacífic i adequat de l'energia atòmica va enviar recentment un informe preliminar al govern japonès, després que un grup d'experts investigués la central de Fukushima durant una setmana, amb unes conclusions que apuntaven en sentits oposats.

D'una banda, en el sentit positiu, l'AIEA felicitava les autoritats nipones i, més concretament, els responsables de la central nuclear de Fukushima, per la seva reacció "exemplar" davant la crisi desencadenada pel terratrèmol i el posterior tsunami de principis de març.

Es valorava, sobretot, el "compromís i l'entrega" que havien mostrat els treballadors de la planta "davant d'aquest accident sense precedents". Una actitud exemplar que va deixar "profundament impressionats" els experts de l'AIEA.

En el sentit negatiu, l'AIEA denunciava que els riscos i les conseqüències de la convergència dels dos desastres naturals havien estat "subestimats" -d'aquí la rectificació feta pública ahir per les autoritats nipones-, i alhora apel·lava a la independència de l'autoritat que regula l'energia nuclear al Japó. Aquesta mala gestió dels riscos, sense anar més lluny, ha tingut conseqüències polítiques directes per al primer ministre, Naoto Kan, que haurà de fer front a una moció de censura proposada per l'oposició conservadora.

La seqüència d'una tragèdia

La concatenació de dos devastadors desastres naturals va resultar fatal. Un sisme de nou graus a l'escala de Richter a les costes del nord-est del Japó va despertar un tsunami gegant -amb onades de 14 metres d'alçada- que va assotar la planta, l'11 de març de 2011, una data per a la història de les grans catàstrofes.

Els sistemes de refrigeració dels reactors van quedar fora de servei -no s'havia previst l'impacte d'aquelles onades colossals-. I això va provocar unes explosions en cadena i la fusió parcial del combustible nuclear emmagatzemat.

Tokyo Electric Power (Tepco), l'empresa operadora de la central, ja havia reconegut la fusió, total o parcial, del combustible dels tres reactors, però encara no havia admès, en canvi, que finalment el combustible havia traspassat els murs dels tancs on es diposita.

Tot plegat, però, no són més que suposicions, ja que els tècnics encara no han tingut l'oportunitat d'observar l'estat real de l'interior dels reactors. D'altra banda, els experts sostenen que el vent s'ha emportat la majoria de partícules radioactives cap al l'oceà Pacífic, i no cap a les ciutats.

stats