CRISI NUCLEAR
Crònica 30/03/2011

El Japó esperona els partidaris del cementiri atòmic

Alcaldes d'àrees nuclears van marxar tranquils de Madrid després de plantejar els seus dubtes a la patronal del sector. Consideren que Fukushima obliga a accelerar la construcció del cementiri nuclear.

Miquel Codolar
3 min
Un home que passeja pel nucli d'Ascó observa la torre de refrigeració de la central nuclear, al fons.

Madrid.El debat al voltant de la perillositat de l'energia nuclear després dels danys de la central de Fukushima ha generat certa preocupació fins i tot als 21 alcaldes de l'associació AMAC d'àrees nuclears, grans defensors d'aquest tipus d'energia. Ara volen més seguretat. Per això havien demanat la reunió que va tenir lloc ahir amb la presidenta del Consell de Seguretat Nuclear (CSN), Carmen Martínez Ten, que va durar dues hores. Els alcaldes hi van entrar bromejant i gairebé tots en van sortir corrent per no perdre el tren. L'exposició de les preocupacions es va allargar més del que s'esperava.

Però més seguretat no vol dir menys instal·lacions. Consideren que el que està passant al Japó ha demostrat que tenir combustible gastat a les piscines de les centrals nuclears és un problema afegit. Per això van defensar que els problemes de la central nuclear japonesa haurien estat menors si els residus es poguessin ubicar en un magatzem temporal centralitzat (MTC), que és en sec. El gerent de l'entitat, Marià Vila d'Abadal, va aprofitar l'argument per reivindicar la necessitat del magatzem a l'Estat, que en cas d'un accident hauria de servir perquè els danys fossin menors. Per això van demanar al CSN que pressioni perquè la construcció comenci aviat "en favor de la seguretat".

El govern espanyol va paralitzar fa uns mesos la decisió sobre on s'ha d'ubicar aquesta infraestructura, una carrera en què Ascó està ben posicionat, al·legant l'oposició de les autonomies i pensant en les eleccions. El president del Govern, Artur Mas, va declarar dilluns en un esmorzar a Madrid que és contrari a la instal·lació del magatzem a Catalunya perquè considera que tenint en compte el volum de població el país concentra massa instal·lacions nuclears.

Més seguretat

També s'han tractat les proves d'estrès que s'han de fer a totes les centrals europees per comprovar la resistència de les centrals nuclears a les catàstrofes naturals. Els detalls de l'examen es podrien conèixer al mes de juny, quan l'AMAC es tornarà a reunir amb el CSN per rebre nova informació. D'aquesta manera, els tests d'estrès a les centrals nuclears es començarien a aplicar després de l'estiu i es desenvoluparien durant els sis mesos següents, segons va anunciar Vila d'Abadal.

A diferència del que havien anunciat el president Rodríguez Zapatero i el ministre d'Indústria, Miguel Sebastián, la central nuclear de Cofrentes no serà la primera a passar les proves. S'ha de tenir en compte que el permís d'explotació d'aquesta central valenciana es va renovar el dia abans del terratrèmol del Japó. L'alcalde de Cofrentes, Raúl Mateo Ángel, va atribuir les declaracions a "una circumstància conjuntural" i va aclarir que la central del seu municipi no té prioritat perquè les proves són homogènies per a totes les centrals i es faran totes de cop. Va afegir que s'introduiran noves variables a les proves "per preveure què passaria si passa el que sempre havíem pensat que no podia passar".

Els pobles estan preocupats "sobretot per la reacció davant d'una emergència", va explicar el gerent de l'AMAC. Per concretar aquest increment del llistó a les exigències de la seguretat, els alcaldes van reclamar que no només les centrals passin les proves. Consideren que els plans de seguretat també les han de superar, ja que cal estar "preparats a tots nivells", va dir. El CSN es va comprometre a avaluar-ho amb Protecció Civil, que és qui té la competència perquè no passi "com altres vegades" en què els ajuntaments s'han vist "relegats" del debat i de l'anàlisi. Els alcaldes estan més preocupats i demanen més seguretat, però a la sortida de la reunió tot eren missatges de tranquil·litat i confiança perquè "Espanya no és el Japó", va dir Ángel.

stats