NUCLEARS EL DEBAT DE LA SEGURETAT
Crònica 18/08/2011

Japó reconnecta el primer reactor des del desastre

Malgrat el rebuig social de l'energia nuclear, les autoritats van donar llum verda ahir a la reconnexió d'un dels 39 reactors del Japó que estaven aturats per raons de seguretat des de l'accident de Fukushima.

Cristina Mas
3 min
Lluny de la normalitat Uns veïns d'Ohkuma, un poble veí a Fukushima, assisteixen protegits de la radiació a un homenatge a les víctimes del tsunami el juliol.

Barcelona.El govern japonès va autoritzar ahir la reactivació del primer reactor nuclear que havia quedat aturat arran del desastre de Fukushima. Una decisió controvertida en un país en què la gent encara porta els seus propis detectors per comprovar els nivells de radiació, i desenes de milers de persones encara no poden tornar a casa sis mesos després de l'accident nuclear causat pel terratrèmol i el tsunami de l'11 de març.

Abans de l'accident, el Japó tenia en marxa 54 reactors nuclears, 39 d'aquests estan tancats i s'estan sometent a tests d'estrès per comprovar-ne la seguretat. La companyia elèctrica Hepco va anunciar ahir la llum verda de les autoritats per tornar a connectar a la xarxa elèctrica el reactor número 3 de la planta de Tomari, a l'illa de Hokkaido, al nord del país. La planta s'havia aturat al gener per fer-hi treballs de conservació i s'havia de tornar a engegar a l'abril, una arrencada que es va endarrerir per l'oposició popular a l'energia nuclear i la por d'un altre terratrèmol.

Polèmica política

La decisió de reobrir la central contradiu el primer ministre, Naoto Kan, que havia apostat per l'eliminació gradual de l'energia nuclear i el pas a les renovables. Però Kan, líder de centreesquerra elegit fa poc més d'un any, ha anunciat que deixarà el càrrec a finals d'aquest mes davant les crítiques per la gestió de la crisi. El seu ministre de Finances, Yoshihiko Noda, és el candidat més ben posicionat per succeir-lo.

La governadora de l'illa, Harumi Takahashi, ha ignorat les crides repetides de la població a mantenir el reactor aturat fins que se'n garantissin les condicions de seguretat. Takahashi és un antic alt càrrec del poderós ministeri d'Economia i Indústria, que dóna suport a la reactivació de tots els reactors nuclears que compleixin els requisits de seguretat. L'agència de seguretat nuclear (NISA) defensa que la planta de Tomari va superar la setmana passada tots els controls de seguretat.

La setmana passada, el govern va aprovar el traspàs de l'agència del ministeri d'Indústria al de Medi Ambient. Un gest per respondre a les denúncies de la subordinació del govern a la indústria energètica. Les crítiques es van accentuar el mes passat, quan es va descobrir que la companyia elèctrica Kyushu havia obligat alguns dels seus treballadors a fer-se passar per ciutadans del carrer per defensar en un programa de televisió la reconnexió de dos reactors al sud del país.

Nivells de contaminació

Mentrestant, les notícies sobre els nivells de contaminació causats pel desastre nuclear de la planta de Fukushima no són gens esperançadores: ahir les autoritats van detectar alts nivells de cesi radioactiu, 23 vegades superiors als límits permesos, al sòl del districte d'Aizuwakamatsu, a 100 kilòmetres de Fukushima. A principis d'agost, Tepco, l'empresa que gestiona la planta, va reconèixer el 2 d'agost el nivell de radioactivitat més elevat des de l'accident, a les canonades que connecten els reactors 1 i 2. L'empresa va explicar ahir que els treballs per aconseguir estabilitzar la central i portar-la a una aturada segura s'estan endarrerint sobre el calendari previst, que fixava l'objectiu del pròxim gener.

"Tots els esforços s'estan centrant ara a estabilitzar la planta", explica Juli Barceló, exmembre del Consell de Seguretat Nuclear. "Es tracta d'aconseguir rebaixar la temperatura dels reactors fins a nivells normals. Això s'hauria de poder aconseguir d'aquí a uns mesos -apunta l'expert-. Després s'haurà de poder accedir dins dels reactors per confinar la part radioactiva i, quan hi hagi prou mitjans econòmics, començar el desmantellament". Barceló afegeix que, arran de l'accident de Fukushima, s'estan revisant totes les centrals del món: "És el primer cas d'un accident causat per un problema extern i el que cal assegurar és que totes les centrals són capaces, amb mitjans propis, de mantenir els dos elements claus per estabilitzar un reactor: l'aigua i l'energia".

Dubtes sobre l'accident

Les causes de l'accident encara són motiu de polèmica. El diari britànic The Independent publicava ahir una investigació que contradeia la versió oficial. Segons les declaracions de diversos experts i el testimoni dels treballadors que eren dins la planta quan es va produir el terratrèmol, el sisme va causar danys fatals a la planta abans que la colpegés l'onada del tsunami. El detall és important perquè les autoritats sempre han defensat que el pitjor accident nuclear de la història del Japó (i el més greu que ha patit el món des de Txernòbil) era el resultat d'un fenomen imprevisible: la combinació del tsunami i el terratrèmol. Si, finalment, es demostra que només el sisme va portar a la fallida dels sistemes per ell mateix, està en qüestió la seguretat de totes les centrals del país, situades en una zona d'alta activitat sísmica. Katsunobu Onda, autor de Tepco: The Dark Empire [Tepco: l'imperi obscur], explica la resistència del govern a reconèixer el dany estructural causat pel sisme: "Això llança sospites sobre la seguretat de tots els reactors, molts dels quals estan antiquats i tenen els mateixos problemes que el de Fukushima".

stats