NOU MODEL SANITARI
Crònica 04/06/2011

Jaume Raventós serà el nou director de l'ICS

El mateix dia que el conseller Ruiz presentava el pressupost de Salut, el director de l'ICS anunciava que plega per "motius personals". El substitueix Jaume Raventós, amb àmplia experiència en la gestió.

Lara Bonilla
2 min
El conseller  Boi Ruiz va reaparèixer ahir per presentar el pressupost de Salut.

Barcelona.En el consell d'administració de l'Institut Català de la Salut (ICS) de dijous que ve s'aprovarà el nomenament de Jaume Raventós, actual gerent del Parc de Salut Mar, com a nou director de l'ICS en substitució d'Enric Argelagués, que ahir va presentar la dimissió per "motius personals". L'anunci arribava el mateix dia que el conseller de Salut, Boi Ruiz, presentés els pressupostos del seu departament que pateixen una retallada del 10% respecte a l'exercici anterior.

Precisament, fonts pròximes a Argelagués apunten que el fins ara director de l'ICS no tenia ganes d'enfrontar-se a aquesta nova realitat i a un projecte que potser no acabava de compartir. Argelagués, prestigiós hematòleg que havia estat gerent de l'Hospital Germans Trias, dóna per acabada una etapa que ja va començar en un context de crisi i que, per tant, ha estat especialment difícil. Va arribar a l'ICS el 2008 de la mà de l'exconsellera Marina Geli. Tot i que va formar part del govern tripartit, les mateixes fonts descarten que se'n vagi per motius polítics. De fet, també va estar al departament en temps de Jordi Pujol.

El personal patirà la retallada

El nou director de l'ICS, de perfil més gestor, es trobarà amb un pressupost retallat. Després de l'aplicació del primer paquet de mesures, Salut està dibuixant ara un nou mapa sanitari que passa per reordenar els serveis per evitar duplicitats i reforçar l'atenció primària per reduir els ingressos hospitalaris. Per exemple, s'unificaran els serveis de radioteràpia de l'Hospital del Mar i de Sant Pau i els del Clínic i l'Hospital Plató. Són algunes de les mesures de contenció de la despesa.

Mentrestant, els centres veuen difícil complir amb la retallada que els exigeix Salut sense tocar la plantilla de personal fix -l'interí ja ha rebut- i és per això que ahir les patronals van proposar als sindicats incrementar la jornada laboral en 15 minuts diaris (per no haver de contractar suplents) i vincular una part de la seva retribució als resultats econòmics de les empreses. "Són mesures temporals que impliquen un sacrifici dels treballadors però és millor que haver de plantejar un ERO", va explicar Helena Ris, directora general de la Unió Catalana d'Hospitals. Després de la reducció de llits i quiròfans, als centres només els queda tancar serveis i acomiadar personal per arribar al 10% de reducció pressupostària, i és el que volen evitar.

stats