LA MONARQUIA EL DISCURS DEL REI
Crònica 25/12/2011

Joan Carles deixa caure Urdangarin

Ferran Casas
4 min
NO VA SER UN TRÀMIT 
 Alguns anys el discurs del rei havia estat de tràmit i sense gaire interès. L'expectació, però, era màxima ahir arran del cas Urdangarin.

BARCELONANo era un discurs més, escrit per sortir del pas per qualsevol assessor. La d'ahir era una pensada aparició pública televisada davant milions d'espanyols, de gran calat i de les que, segurament, faran història. No va ser la del 23-F del 1981, quan la democràcia estava amenaçada i el rei va comparèixer de matinada, hores després de l'assalt al Congrés, per donar el cop de gràcia a l'intent dels nostàlgics del franquisme, però va ser el discurs de la monarquia amenaçada. Sempre s'ha dit que Espanya és més joancarlista que monàrquica i, ara que l'hora del relleu s'apropa (Joan Carles I té 73 anys), la Casa del Rei no es pot permetre que els negocis tèrbols d'un dels seus membres posin en perill la institució. Per això ahir el monarca va distanciar-se clarament del seu gendre, Iñaki Urdangarin. Va fer evident l'allunyament per protegir el seu fill, l'hereu Felip de Borbó.

El rei, que va comparèixer en el seu missatge nadalenc al Palau de la Zarzuela acompanyat d'un petit pessebre i d'una foto amb José Luis Rodríguez Zapatero i Mariano Rajoy i no amb la seva família, va afirmar que el "preocupa enormement la desconfiança que sembla estendre's en sectors de l'opinió pública respecte a la credibilitat i prestigi d'algunes de les nostres -va dir- institucions". Va ser la confirmació que el cas Urdangarin, que segurament acabarà imputat i que ha dut la Casa del Rei a apartar-lo de l'agenda oficial i a minimitzar la presència de la seva dona -la infanta Cristina-, el preocupa molt.

Joan Carles va assegurar que cal "rigor, serietat i exemplaritat" en tots els sentits, especialment dels que tenen "responsabilitats públiques". Tothom, va dir el monarca, ha de tenir un comportament "adequat i exemplar". El rei va apartar el seu gendre per "comportament poc exemplar" i, com va anunciar l'ARA al seu dia, tenia previst fer-hi referència el·lípticament.

I ara què? Doncs esperar que la Justícia faci la feina. El fiscal general de l'Estat sortint, Cándido Conde-Pumpido, va afirmar fa uns dies el que hauria de ser obvi: que Urdangarin seria tractat sense privilegis. Joan Carles el va secundar després d'admetre que "quan hi ha conductes irregulars o que no s'ajusten a la realitat és normal que la societat reaccioni". Segons ell, una "actuació censurable" haurà de ser jutjada i sancionada d'acord amb la llei. "La justícia és igual per a tothom", va afirmar. Ell és inviolable per la Constitució, però la seva família no.

El rei va cridar a "no generalitzar" perquè es cometria una "gran injustícia" i un dany a institucions que, com la Corona, "són necessàries per vertebrar la societat". En la línia de netejar la imatge de la Corona, ell farà públic els pròxims dies, i d'acord amb les auditories de la mateixa Casa del Rei, de quina manera gasta els 8,4 milions que rep dels pressupostos cada any. Una quantitat que serveix per pagar els sous d'ell i la seva família, a més de cobrir algunes despeses de la institució i que a la Zarzuela han avisat que no poden retallar.

Joan Carles està tocat pels negocis d'Urdangarin, amb els quals també s'hauria enriquit la seva filla, i que la Casa del Rei ja va intentar encarrilar abans de recomanar-li abandonar-los i marxar als Estats Units a treballar per a Telefónica. Per això deixa anar llast apartant les infantes i posa més confiança que mai en el seu hereu, Felip de Borbó. "En aquest temps he apreciat encara més el rigor i l'encert amb què el meu fill m'acompanya com a hereu", va afirmar ahir. Dimarts que ve el rei inaugura la desena legislatura a les Corts, però aquest cop sense les infantes i Urdangarin, que ja no seran als actes protocolaris importants.

Canvis en el sopar de la nit de Nadal

Però al cercle familiar les coses també canvien. Ahir, per primer cop en catorze anys, Cristina i Urdangarin no van passar la nit de Nadal amb els reis i els seus germans. Es van quedar a Washington. Diverses fonts asseguren que les relacions estan degradades per la manera com, amb una conducta "poc exemplar", Urdangarin ha posat en perill la institució, i afirmen que el duc de Palma té una relació quasi inexistent amb el rei i el príncep. Una altra cosa és amb la reina Sofia, que té intenció de passar el Cap d'Any amb la parella i que fa uns dies va visitar-los, sense amagar-se'n, als Estats Units.

El gran tema era Urdangarin, però en el seu discurs, que va ser revisat tant per l'equip entrant al govern (del PP) com pel sortint (del PSOE), el rei també va fixar-se en la crisi i el final d'ETA. Sobre la situació econòmica va justificar les retallades en admetre que la situació "està cridada a modificar hàbits i comportaments socials", alhora que a esmenar errors col·lectius. El camí de la recuperació, segons el monarca, "no serà curt ni fàcil i exigirà sacrificis", i més amb una taxa d'atur "moralment inassumible".

Sobre la fi d'ETA va traçar un discurs dur, va evocar les víctimes i va demanar que no es pagui preu polític, i els va demanar "que entreguin les seves armes assassines i desapareguin per sempre". Sí que es va felicitar que s'hagi "demostrat que els projectes totalitaris no tenen cabuda en l'Espanya democràtica".

En el tram final va fer vots per "una convivència integradora" de tots els espanyols després de fer diverses apel·lacions a "la unitat". Una "unitat" que Joan Carles I, però, no vol amb el seu gendre. La Corona passa davant de la família.

stats