ELECCIONS A LA PATRONAL ESPANYOLA
Crònica 22/12/2010

Joan Rosell completa el lobi català a Madrid

Els catalans desembarquen a la capital d'Espanya cinc anys després de l'opa de Gas Natural sobre Endesa. Joan Rosell presidirà la patronal CEOE en guanyar còmodament Santiago Herrero, el seu rival.

àlex Font / Miquel Codolar
3 min
CEOE, Confederacio

Barcelona/MadridNo és un tòpic: Joan Rosell va complir ahir el seu somni. El president de Foment del Treball feia anys -com a mínim, cinc- que treballava per arribar a la presidència de la CEOE. L'any 2006, a les últimes eleccions de la patronal espanyola, no ho va aconseguir. Eren els temps de l'opa de Gas Natural sobre Endesa: mala època per postular-se. Però ahir Joan Rosell va guanyar les eleccions amb un 64% dels vots i, després d'Isidre Fainé i Isak Andic, s'ha convertit en l'últim català que desembarca a les organitzacions empresarials espanyoles.

A l'abril, les caixes d'estalvis van decidir que un català -el president de la Caixa, Isidre Fainé- fos el president de l'organisme que les agrupa. Fainé ara és el president de la Confederació Espanyola de Caixes d'Estalvis (CECA) en un dels moments més importants del sector. Molt perjudicades per la crisi, les caixes s'han vist obligades a fusionar-se per guanyar força i complir les exigències internacionals de solvència. Fainé és la persona que, a Espanya, està pilotant aquest procés de concentració.

Després del nomenament de Fainé, va arribar el d'Isak Andik. El president de Mango, nascut a Turquia i català d'adopció, és ara el president de l'Institut d'Empresa Familiar a proposta d'un altre català, Leopoldo Rodés, que n'és el president d'honor. Andik, que sempre havia destacat per no voler aparèixer als mitjans de comunicació (no ha concedit mai una entrevista), va demostrar que no té problemes per parlar clar. Durant la seva presa de possessió, l'empresari es va estrenar demanant que els nous funcionaris no tinguin la feina garantida de per vida i que els seus salaris siguin variables.

Victòria "lògica"

J oan Rosell serà el segon català que lidera la CEOE. El primer va ser Carles Ferrer Salat, precisament un dels impulsors de la patronal espanyola. La victòria de Rosell ha arribat després que el seu rival, Santiago Herrero, intentés atiar l'anticatalanisme com a últim recurs per recuperar posicions. "Era lògic que guanyés perquè és una persona amb una gran preparació", assegura Joaquim Gay de Montellà, una de les persones de confiança de Joan Rosell a Foment del Treball. "Els catalans aporten pragmatisme i sinceritat", remata Eusebi Cima, president de la patrona Fepime, associada a Foment.

La votació d'ahir es va fer molt de pressa i, a dos quarts de dotze, una hora després de l'obertura de les urnes, ja pràcticament havien votat els 700 convocats. La victòria de Rosell es donava per feta i, moments abans de la proclamació dels resultats, Herrero mirava com les càmeres i els empresaris s'aplegaven al voltant del candidat català.

Una vegada anunciat el resultat (444 vots contra 247), Rosell va fer gala del seu esperit conciliador, però no es va estar d'exigir una mica més a tothom. "Amb les circumstàncies actuals no s'hi val no canviar res, però tampoc ho podem posar tot potes enlaire", va proclamar. Rosell va tenir bones paraules per als seus predecessors al càrrec i va acabar dient que els homes forts del seu equip seran els mateixos que tenia Gerardo Díaz Ferrán, president sortint. Concretament, Rosell confiarà en el president de la patronal madrilenya (Arturo Fernández), el president de Cepyme (Jesús Terciado) i el secretari general de la CEOE (José Maria Lacasa).

El nou president de la CEOE va aprofitar-ho per demanar al govern espanyol més reformes perquè són la "millor medicina" per salvar l'estat del benestar.

La successió a Foment

Ara que s'ha tancat la batalla per la CEOE s'obre el procés successori a Foment del Treball, l'organització que ha presidit Rosell durant els darrers quinze anys.

Antoni Abad, president de Cecot, i Eusebi Cima, president de Fepime, sonen com a principals candidats, tot i que no es descarta que algú més proper a l'entorn de Rosell acabi agafant el relleu.

stats