COP AL TERRORISME ISLAMISTA
Crònica 03/05/2011

Joia exultant i orgull patriòtic

El president Obama va comunicar diumenge la notícia que els EUA feia deu anys que esperaven: la mort de Bin Laden. L'anunci, clau per a la seva reelecció, va inundar d'alegria el país.

Núria Ferragutcasas
2 min
Joia exultant i orgull patriòtic

Washington.Les Torres Bessones ensorrant-se, el fum negre des del Pentàgon, les restes del vol 93 a Shanksville, Pensilvània, i els milers de morts i de vides destrossades. Les horribles imatges de l'11-S van quedar gravades per sempre en la memòria de tots els nord-americans, va dir el seu president, Barack Obama. És per això que milers de conciutadans van sortir al carrer eufòrics tan bon punt van saber la notícia de la mort d'Ossama Bin Laden.

L'alegria era desbordant a la Zona Zero de Nova York, centre neuràlgic de l'atac terrorista, però també en tots els racons dels Estats Units. Una joia exultant i un orgull patriòtic incontenible que es resumia en una única frase: "S'ha fet justícia". Banderes dels Estats Units s'agitaven des de fanals i arbres de la Zona Zero i de Times Square, a Nova York, i des de davant de la Casa Blanca, a Washington. Els tres punts on es van veure les principals concentracions del país. La gent cridava emocionada les sigles "USA", cantava cançons patriòtiques i mostraven tot tipus de pancartes amb missatges diferents: "Bin Laden és mort. Celebrem-ho, Amèrica", "El tenim", "Descansin en pau les víctimes de l'11-S". El diumenge a la nit es va convertir en una festa nacional inoblidable per als nord-americans.

També davant de la Casa Blanca, des d'on Obama va fer l'inesperat anunci, es va celebrar la mort de Bin Laden. "No vull que ningú vagi a l'infern, però Osama hi ha d'anar", va assegurar el soldat Ray Callas mentre observava la multitud triomfant. Michael Parrott, un estudiant de polítiques, va afirmar que se sentia orgullós de les forces de seguretat americanes: "Han estat constants, han estat perseverats fins que han trobat el cervell de l'11-S". "És un èxit tant del govern d'Obama com del de Bush".

"Aquesta nit és una gran nit", va dir a la cadena ABC Rocco Chierichella, el bomber que es va fer famós per donar un megàfon al president George W. Bush quan va visitar les ruïnes fumejants de les Torres Bessones. "Les persones que han enderrocat aquests edificis ens escoltaran ben aviat", va dir Bush aquell dia. Tot i així han calgut gairebé deu anys i un altre president per anunciar la mort de l'enemic número 1 del país. Bush -un dels grans laments de la seva presidència va ser no haver capturat Bin Laden- va celebrar l'operació però va advertir que "la lluita contra el terror continua".

Un èxit del president Obama

La notícia de la mort de Bin Laden ha unit el país en temps de profunda divisió. Les conspiracions sobre la nacionalitat del president Obama, la polèmica reforma sanitària i la discòrdia entre republicans i demòcrates per solucionar el deute americà han quedat eclipsades pel final de l'arxienemic. Un èxit del president Obama que de ben segur l'ajudarà en la seva reelecció el 2012. Tot i així, no pot cridar victòria. Falten 18 mesos, l'economia es recupera molt lentament i l'atur continua sent alt.

Dues dades que ha de millorar i que seran claus per guanyar. I si no, que li diguin a Bush pare, que després de guanyar la guerra del Golf es va quedar sense feina. "És l'economia, estúpid", cèlebre lema de la campanya de Bill Clinton i que Obama haurà de tenir present.

stats