REVOLTES ÀRABS
Crònica 15/11/2011

Jordània alça la veu contra Síria

Nada Bakri
2 min
Al-assad no compleix Els grups d'opositors sirians i molts països de la Lliga Àrab denuncien que el règim sirià del president Baixar al-Assad no compleix amb el pla de pau acordat amb aquesta institució per posar fi a la revolta que va esclatar en aquest país el mes de març i que fins ara ha costat la vida a 3.500 persones, segons les Nacions Unides.

The New York Times / Beirut.El rei Abdal·lah de Jordània va alçar ahir la veu contra el president de Síria, Baixar al-Assad, a qui va demanar que abandonés el poder, i es va convertir així en el primer líder àrab a reclamar un canvi de règim en aquest país per posar fi a la revolta sagnant que s'hi viu. Les declaracions del monarca jordà, fetes en una entrevista a la BBC, van arribar mentre el president de Síria, Baixar al-Assad, es mostrava encara dolgut per la reprimenda inesperada de la Lliga Àrab aquest cap de setmana, que va decidir suspendre la pertinença del país al grup.

"Crec que, si jo fos al seu lloc, renunciaria al càrrec", va dir ahir el rei Abdal·lah a la BBC. "Si Baixar pensa en el seu país i no en ell, hauria de deixar el càrrec després d'assegurar el camí per a una nova etapa de la vida política siriana", va concloure. Altres països de la regió amb estrets llaços històrics amb Síria, en particular Turquia i l'Iran, ja han advertit en altres ocasions Al-Assad que ha de prendre mesures per satisfer les demandes dels opositors, després de vuit mesos d'una revolta que s'ha convertit en el punt negre de la Primavera Àrab, que ha aconseguit tombar els règims autocràtics de Tunísia, Egipte i Líbia. Però les paraules contra Al-Assad del rei Abdal·lah -que ha viscut en primera persona protestes contra ell al seu propi país- van més enllà del que altres han dit fins ara.

Ahir el ministre d'Afers Estrangers de Síria, Ualid al-Moalem, va assegurar que la suspensió de la Lliga Àrab és "un pas molt perillós". No obstant això, va demanar disculpes pels atacs a les ambaixades estrangeres de partidaris d'Al-Assad indignats pel gest de la Lliga Àrab. El ministre, en una compareixença a Damasc, va assegurar que Síria havia complert els termes del pla de pau de la Lliga Àrab: havia retirat les seves tropes armades de les àrees urbanes, havia alliberat presos polítics i havia perdonat opositors detinguts.

Més morts segons l'oposició

No obstant això, activistes dels drets humans a Síria -i una majoria de països de la Lliga Àrab- mantenen que Al-Assad no ha complert amb el pla de pau, ja que s'han registrat nous brots de violència des que el règim va acceptar el pla el 2 de novembre. Segons els opositors, més de 240 persones han perdut la vida des que va entrar en vigor el pla i fins la setmana passada.

stats