Crònica 23/03/2011

...i Jordi Pujol bascula cap al sobiranisme

Pere Martí
2 min

Barcelona.Cadascú per allà on l'enfila. Mentre Josep Antoni Duran i Lleida apostava a Madrid per "recuperar la calma i la tranquil·litat" en les relacions entre Catalunya i Espanya, Jordi Pujol anunciava una conferència per dimarts de la setmana que ve amb un títol que promet: Residuals o independents? O algun altre camí? , en la qual té previst parlar dels "condicionants de futur en les relacions entre Catalunya i Espanya", segons explica la targeta de la convocatòria.

Fonts del Centre d'Estudis Jordi Pujol justifiquen la conferència assegurant que l'objectiu de l'expresident és "rearmar-se de justificacions" per legitimar la seva nova posició envers les relacions amb Espanya, que en algunes intervencions darreres ha agafat un to clarament sobiranista. Per arribar aquí, Pujol farà un repàs a la seva trajectòria vital, tant personal com política, i es remuntarà fins i tot a l'època anterior a fer política. També abordarà les delicades circumstàncies actuals de Catalunya, tant des del punt de vista econòmic, per la crisi, com nacional, un cop la sentència del Constitucional va mutilar l'Estatut.

En els últims temps Jordi Pujol ha fet diverses declaracions públiques en les quals ha assegurat que "s'està quedant sense arguments" per no defensar la independència com a opció de futur, tot i reconèixer que no havia estat tradicionalment la seva opció. La darrera va ser la setmana passada, en una conferència organitzada per la FNEC a la Facultat de Dret amb un títol molt semblant: Estat propi o rendició? "De rendició, ni parlar-ne", va sentenciar l'expresident, però d'estat propi, almenys per ara, tampoc, perquè és difícil políticament, tot i que va admetre que econòmicament seria viable.

Les aparicions públiques de Pujol busquen compensar el pes ideològic i estratègic que està agafant Duran i Lleida al si de CiU, que s'aprofita del buit que deixa Artur Mas. Com a president de la Generalitat, Mas ha reduït les seves intervencions més polítiques i ha centrat la seva tasca institucional a fer front a la crisi econòmica i a recuperar les finances del Govern.

stats