Crònica 24/09/2011

Jornada de reivindicació als carrers de Cisjordània

Una multitud de palestins va aplaudir ahir a Cisjordània i Jerusalem est el discurs del president palestí Mahmud Abbas davant les Nacions Unides, mentre que Hamàs el desacreditava.

Anna Garcia
2 min
Jornada de reivindicació Als carrers de Cisjordània

JerusalemMentre el president de l'Autoritat Nacional Palestina (ANP), Mahmud Abbas, feia el pas més atrevit de tota la seva carrera política, desenes de milers de palestins van seguir el seu discurs a l'Assemblea General de les Nacions Unides a través de les pantalles gegants instal·lades a les principals ciutats de Cisjordània i Jerusalem est. Els espectadors van veure com Abbas formalitzava la sol·licitud a l'ONU del seient número 194 per l'Estat de Palestina enmig d'un ambient festiu malgrat la tensió que es viu a la zona.

Tot i que Israel havia elevat el nivell d'alerta davant dels possibles esclats de violència que preveia que es podien produir, no hi va haver incidents durant les concentracions. Al·legant motius de seguretat, ahir es va restringir l'entrada de musulmans a la mesquita Al-Aqsa a la Ciutat Vella de Jerusalem, que acostuma a congregar milers de fidels.

Després de l'històric discurs del president de l'Autoritat Nacional Palestina, els ciutadans congregats a la plaça principal de Ramal·lah cridaven el nom de Mahmud Abbas alhora que exhibien cartells amb la imatge del president palestí, un fet inusual. Fa tan sols una setmana, quan Abbas va anunciar que demanaria el reconeixement de Palestina en el marc de l'ONU, era vist com un polític de baix nivell i poc carismàtic. "Acabar amb 63 anys d'ocupació israeliana" i "Palestina sí, no a l'apartheid" són dos dels missatges que es podien llegir en alguns dels cartells exhibits.

L'ambient a Cisjordània contrastava amb el de Gaza, on el portaveu de Hamàs va desacreditar el discurs d'Abbas. El moviment islamista que governa la franja va dir que les paraules del president palestí estaven "mancades de significat i plenes de contradiccions".

Seguiment i seguretat a Israel

A Jerusalem, davant de la porta de Damasc, un centenar de persones va seguir en directe el discurs d'Abbas, que el ministre d'Exteriors israelià, Avigdor Lieberman, va titllar de "ple d'incitació". Pel periodista palestí i consultor Elias Zananiri, el principal escull del procés de pau és, en aquests moments, "la intransigència de Benjamin Netanyahu", clarament posicionat al costat de l'ala més dura i nacionalista del seu govern.

Milers de policies i soldats israelians es van desplegar ahir al voltant de l'esplanada de les mesquites de Jerusalem, dins de les muralles. Colons jueus instal·lats al barri de Sheikh Jarrah, a Jerusalem est, estaven preparats per fer front a qualsevol tipus d'incident. El colons es mostraven fins i tot disposats a disparar als palestins que intentessin invadir el seu terreny.

Un palestí de 35 anys va morir per un tret de l'exèrcit durant els enfrontaments al sud de Nabulus. També es van registrar forts xocs al control de Qalàndia, la principal entrada de Ramal·lah, i a alguns barris de Jerusalem est, on van acabar amb detencions.

stats