EL LIDERATGE SOCIALISTA
Crònica 06/02/2012

José Zaragoza: "No és cert que no ens entenguin"

Direcció "Rubalcaba, en el seu discurs, va prometre que faria una proposta d'unitat i ha fet l'executiva que ha fet. Imagino que una cosa i l'altra per ell coincideixen" Autonomia "La política a Catalunya la decideix el PSC. Ara i abans"

Joan Rusiñol
3 min
Zaragoza parlant per telèfon ahir a l'hotel de Sevilla on s'ha fet el congrés del PSOE.

SEVILLAJosé Zaragoza, exsecretari d'organització del PSC i diputat, fa dues nits que dorm molt poc. La de divendres a dissabte, treballant per a la candidatura de Carme Chacón al PSOE. La següent, pendent de la comissió executiva de Rubalaba, de la qual forma part com a vocal. Conversem mentre va amb l'AVE, camí de Madrid, per assistir avui a la primera reunió del nou òrgan directiu.

Quina conclusió treu dels dos dies de congrés a Sevilla?

Crec que ha quedat clar que la democràcia ha sigut la que ha presidit el procés d'elecció entre dues propostes polítiques, dues maneres de fer. És a dir, que ha quedat acreditat que el sistema d'elecció dels nostres delegats és molt viu.

Decebut perquè Carme Chacón no ha aconseguit ser la nova líder del PSOE?

Per mi és clau que la Carme ha obtingut un suport molt important (49% dels delegats). Això demostra que aquella idea d'alguns, segons la qual a Espanya no hi ha gent que entengui el discurs del socialisme català, que una persona catalana no pot liderar un partit en l'àmbit espanyol, no és veritat. S'ha vist que ha rebut el suport de molts militants socialistes de la resta de l'Estat.

Això dóna ales de futur al projecte que encapçalava Chacón?

El suport de prop de la meitat del partit és un reconeixement que se la veu com una persona amb capacitat de futur. Demostra que al partit hi ha moltes persones que han apostat per una dona jove, catalana, i amb ganes. Per a molta gent això ha sigut una satisfacció i una grata sorpresa que alguns no s'esperaven. A Catalunya, Duran i Lleida ja tenia el discurs preparat per als dos casos: si guanyava la Carme era el pitjor, i si no, també.

Aquest 49% dels vots seguirà articulat, com a oposició interna, o es desmobilitzarà?

Bé, no es tracta d'un grup articulat. Es tracta de persones que compartien una visió de la socialdemocràcia més atrevida, convençuts que no és temps d'esperar, sinó que cal actuar ja, treballar i aixecar-nos. Persones que creien que ara no és l'hora d'enrocar-se. És això el que tenien en comú amb ella.

Tem, doncs, que els espanyols pensin que en surten enrocats?

Espero que ens vegin amb voluntat de discutir i d'afrontar problemes.

Què va fallar perquè la idea de renovació no acabés guanyant?

La majoria ha sigut més conservadora. Ens ha faltat una miqueta més de gent que s'atrevís a no renunciar a aixecar-nos des d'ara.

Com valora la poca integració de Rubalcaba en la nova executiva?

Aquesta és una responsabilitat exclusiva del secretari general. Ell, en el seu discurs, va prometre que faria una proposta d'unitat i ha fet l'executiva que ha fet. Imagino que una cosa i l'altra per ell coincideixen.

Li sembla que és la via correcta?

No vull entrar en una valoració subjectiva.

El PSC en surt satisfet, debilitat?

No em correspon dir-ho a mi.

Vostè i Esperança Esteve són els dos catalans que en formen part...

És la proposta que va fer el PSC.

Per què no hi va entrar Manuel Bustos, l'alcalde de Sabadell?

S'ha dit, però és mentida que el seu nom hagués estat sobre la taula.

A partir d'ara vostès hauran de renegociar amb el PSOE les relacions entre els dos partits. Ho plantejarà avui a Madrid?

Avui és només una primera trobada. En tot cas, però, queda clar que el PSC ja les va decidir [les línies de relacions] en el seu congrés.

Amb Rubalcaba l'entesa serà més fàcil o més difícil que amb Chacón?

Com comprendrà, ara no vull entrar en especulacions. Hi ha voluntat d'entendre'ns i hem demostrat que som capaços de trobar solucions i resoldre els problemes.

Tem que Rubalcaba doni per bo un model en què els nacionalistes governin a Catalunya per mantenir l'entesa a Madrid si governa?

La política a Catalunya la decideix el PSC. Ara i abans.

stats