EL DEBAT PRECONGRESSUAL
Crònica 11/07/2011

Josep Fèlix Ballesteros: "El PSC pot mantenir el seu ADN però ha de canviar els líders"

Congrés "Com a primer secretari no m'hi veig, perquè tinc una alcaldia que dóna molta feina" PSOE "Hem de marcar més autonomia desmarcant-nos-en en votacions importants per a Catalunya" Minoria "Dedicaré més temps a pactar, però no és difícil"

David Revenga
4 min
Josep Fèlix Ballesteros ha revalidat l'alcaldia de Tarragona sense tenir majoria i aspira a estar en la futura direcció del PSC.

TARRAGONA.Josep Fèlix Ballesteros va revalidar l'alcaldia de Tarragona pels pèls, perquè CiU i PP no van voler pactar. També és una de les veus destacades del PSC que demana renovació.

Com porta això de governar en minoria?

És una manera diferent de governar, però no per això més complicada. Requereix dedicar més temps al diàleg, a pactar, però no és necessàriament més difícil ni pitjor.

En la seva investidura va parlar de mà estesa amb l'oposició, però CiU i PP han rebutjat la seva oferta d'entrar a les juntes de govern…

No m'estranya del PP, perquè sempre havia dit que si no hi havia pacte de govern preferia fer oposició. Però sí que m'estranya de CiU, perquè ells ho havien plantejat en campanya electoral.

Quan es governa en minoria sempre hi ha l'amenaça d'una moció de censura. Creu que és possible o pensa que l'oposició ara està dividida després del trencament de les negociacions per pactar?

És una cosa que pot succeir, però en aquest moment la veig molt llunyana. El PP va dir que no presentaria una moció de censura en el seu discurs d'investidura, consta en acta. És una possibilitat llunyana, però no es pot descartar res.

Un dels temes més polèmics de la legislatura passada va ser la rivalitat amb Reus per la llei de vegueries. Ara, amb el pacte entre CiU i PP, la capital del Baix Camp té fil directe amb la Generalitat i, si es compleixen tots els pronòstics, en tindrà d'aquí un any amb el govern central. Això pot perjudicar la capitalitat de Tarragona?

Això no es pot dir mai. Jo, per exemple, tinc una relació excel·lent amb els consellers de Territori i Sostenibilitat i Interior, amb els quals hi ha hagut molt bona col·laboració últimament. No crec que un ajuntament socialista estigués més ben tractat per un govern socialista. Jo crec en les complicitats institucionals i fins ara no tinc mala relació amb la Generalitat. No tinc elements per dir que patim risc d'aïllament institucional.

Quins són els grans objectius de la legislatura?

Bàsicament dos. El primer és millorar l'eficàcia administrativa de l'ajuntament, fer més coses amb menys recursos. I el segon, lluitar contra l'atur.

En aquest sentit, vostè va prometre la creació de 6.000 llocs de treball. Com ho farà?

Volem arranjar els dos grans polígons industrials, Francolí i Riuclar. Crear el Parc Científic i Tecnològic de Sescelades. Afavorirem les inversions del sector químic, que té anunciats 800 milions d'euros en els propers anys entre les principals empreses. També esperem grans coses del Port, amb el salt de trànsit de contenidors que s'espera d'aquí dos anys i l'increment de l'activitat logística. També esperem progressos en comerç i turisme. No sé si arribarem exactament a aquesta xifra, però hem de tenir objectius ambiciosos.

Tot plegat amb un ajuntament força endeutat: el segon de Catalunya en deute per càpita i la sisena capital de província espanyola.

No ens preocupa gaire. No estem fora dels límits legals d'endeutament. Tenim uns ingressos de 140 milions d'euros i un endeutament de 168 milions d'euros. El més important és que nosaltres puguem pagar els crèdits, i això està garantit. Sí que lamento els 20 milions anuals que paguem pel desastre del pàrquing Jaume I, que és una mala herència del govern anterior.

Vivim en un context de retallades. Quines aplicarà l'Ajuntament de Tarragona?

Ajustarem totes les àrees en un 10-11% excepte la d'acció social, l'educativa i la de generar ocupació. Hem aprimat molt l'estructura directiva. Tenim menys regidories, menys tinents d'alcalde i menys assessors. En conjunt hem estalviat 105.000 € anuals.

Parlem del seu partit, el PSC. Acaba de ser nomenat president de la comissió gestora del Camp de Tarragona. Quina anàlisi fa de la situació després dels dos sotracs electorals dels últims mesos?

Van ser derrotes sense pal·liatius. Signifiquen que la gent ens ha castigat perquè no ho hem fet bé, o perquè no ens han vist com a útils. Hem de redefinir no el nostre ADN, que és i ha de ser catalanista, social i de progrés, però sí que hem de renovar els nostres lideratges, les persones que van en primera línia. Hem d'escoltar la gent, el fenomen del 15-M, amb una nova llei electoral, per exemple, perquè la ciutadania és molt crítica amb el sistema actual. També s'ha de repensar la relació amb el PSOE. El PSC ha de tenir més influència en la vida del PSOE.

Això vol dir grup parlamentari propi al Congrés?

Pot voler dir això o pot voler dir desmarcar-se en votacions importants que afectin el futur de Catalunya. Hem de marcar més perfil propi, més autonomia i més PSC. El grup parlamentari propi no és un objectiu, és un mitjà. Si el tenim i votem sempre amb el PSOE no serveix de res.

En aquesta renovació dels lideratges dins del seu partit sembla que els alcaldes tindran un paper més preponderant. En quin lloc es veu vostè?

Jo em veig a l'executiva nacional, en el nucli de direcció del partit. De fet, m'hi he ofert. Hi ha altra gent que no és alcalde que també està cridada a ocupar llocs rellevants.

Es veu per damunt d'això? Una alta posició en les llistes al Parlament, a la Generalitat o com a primer secretari del PSC?

Pel que fa al Parlament i la Generalitat no descarto res perquè queden tres anys i mig i això es molt de temps. Com a primer secretari no m'hi veig. Jo tinc una alcaldia que comporta molta feina. Tarragona és prou important per no tenir-la com a segona ocupació.

Què li sembla la irrupció de Joan Ignasi Elena com a candidat a la primera secretaria del partit sense el suport de la direcció actual?

Els estatuts marquen un reglament, qualsevol que segueixi el que marquin els estatuts pot fer-ho. El PSC és un partit obert.

stats