ELECCIONS 2011
Crònica 30/05/2011

Josep Fèlix Ballesteros: "Estic obert a qualsevol pacte, però amb mi d'alcalde"

Negociació "En temes de capitalitat estem més a prop del PP, i en qüestions socials, de CiU" Transparència "Si pactéssim, hauríem de publicar els acords"

Dani Revenga
3 min
Ballesteros va quedar a mil vots de la victòria el 2003. El 2007 i el 2011 va guanyar de sobres, però ara depèn de CiU o PP per governar.

L'alcalde en funcions de Tarragona, Josep Fèlix Ballesteros, ha estat un dels pocs líders socialistes que ha sortit relativament ben parat del tsunami que el 22 de maig va patir el seu partit. Sense arribar als nivells d'èxit d'Àngel Ros a Lleida, només va perdre un regidor respecte de les eleccions municipals del 2007, un fet que s'atribueix a la segregació de la Canonja, un feu socialista, com a municipi independent de Tarragona. El PSC tarragoní es va quedar amb 12 regidors, a només dos de la majoria absoluta. Però amb el seu soci de l'última legislatura, ERC, fora de l'Ajuntament, i amb un hipotètic nou soci, ICV, que només té un regidor. Per tot això, tot i la seva àmplia victòria, podria perdre l'alcaldia si hi ha un pacte entre CiU i PP, que amb 7 regidors cadascun sumen majoria absoluta. Les converses ja s'han obert en totes direccions, i a Ballesteros no li queda més remei que picar l'ullet cap a la dreta.

Com tenen les converses amb Convergència i PP?

El procés de diàleg amb tots dos està obert. De moment, hi ha hagut els primers contactes, telefònics i presencials. Ja hem entrat en matèria, però el gruix de les negociacions es produirà aquesta setmana, amb la vista posada en l'11 de juny, en què s'han de constituir els ajuntaments.

Com ho veu?

Som la força que ha obtingut de llarg els millors resultats i creiem que això ens dóna la màxima legitimitat per governar. Però l'aritmètica ens diu que no n'hi ha prou. Estem esperançats i confiem que les converses acabin arribant a bon port i puguem tornar a liderar el govern de la ciutat.

De qui se sent més a prop?

En aquest moment, no em puc decantar. Les possibilitats de pactes del PSC amb totes dues forces estan al 50%. Nosaltres tenim punts en comú amb tots dos: impulsar el POUM, defensar la capitalitat, l'aposta pel sector químic, les infraestructures ferroviàries... Potser en temes de capitalitat estem més a prop del Partit Popular, i en qüestions socials, de Convergència i Unió. És un moment en què la ciutat té al davant reptes que poden obtenir consensos més enllà de les sigles polítiques.

Els suficients per formar un govern d'unitat?

Estem oberts també a aquesta fórmula de govern, tot i que no sembla gaire probable.

Està disposat a cedir l'alcaldia, ni que sigui només dos anys, per arribar a un pacte?

Som la força més votada de llarg i, per tant, ens tocaria exercir el lideratge en qualsevol govern de coalició que es pogués formar, cosa que significa tenir l'alcaldia.

Quines altres condicions posa per tenir un soci de govern?

Que l'acord es faci en clau de ciutat i no d'estratègia de partit. Només volem parlar de qüestions que tenen a veure amb Tarragona. Una altra condició seria que no hi hagi fissures en la defensa de la capitalitat de Tarragona i que es reconegui que el PSC, com a força amb més regidors, és la majoritària dins la coalició de govern.

I què ofereix, en termes d'àrees de govern?

Ara mateix no puc entrar a concretar-ho, però estem oberts a totes les opcions.

El seu electorat entendria que fes un pacte amb partits de dreta com CiU o PP?

Ho entendria si ho expliquem bé. Si ho arribéssim a fer, hauríem de publicar els acords concrets sobre els quals pivotarà el pacte. Hauríem de fer pedagogia i explicar que es tracta d'un acord sobre un programa de govern, i no per quedar-nos en el poder. Els ciutadans haurien de tenir molt clars els objectius de la legislatura i el fet que forces diferents pacten per treballar plegats per Tarragona.

Ha dit que vol que un hipotètic pacte es faci en clau de ciutat. Què li semblaria que el govern de Tarragona es decidís en un pacte entre CiU i PP per repartir-se alcaldies en l'àmbit català?

Lamentable. La gent de Tarragona no ho permetria. Aquesta ciutat no pot ser moneda de canvi.

Es veu a l'oposició?

No. Som la força més votada i, per tant, el més lògic és que governem. Però si un pacte entre Convergència i Unió i el Partit Popular ens deixa fora del govern, farem la nostra tasca des de l'oposició.

stats