EL PROCÉS INTERN DE L'ESQUERRA ABERTZALE
Crònica 16/01/2011

Josu Ternera, entre la caputxa sí i la caputxa no

Antoni Batista
2 min
José Antonio Urrutikoetxea, Josu Ternera, després de ser detingut, el gener del 1989, perquè formava part de la direcció d'ETA .

Un dels representants del govern anglès a Stormont va respondre a Martin McGuinnes que anés al lavabo a mirar-se al mirall i parlés amb ell mateix, quan aquest li va dir que una certa proposta volia temps perquè li calia consultar-la amb l'IRA. La dualitat IRA - Sin Féinn i el lideratge polític van facilitar la pau a Irlanda. Al País Basc només una persona i en un moment hauria pogut passar la prova del mirall: Josu Ternera, dirigent d'ETA i parlamentari a la legislatura de Lizarra, la que va del 1998 al 2001.

José Antonio Urrutikoetxea va néixer a Ugao-Miraballes, la nit de Nadal del 1950. Va fer estudis d'enginyer, però no els va acabar perquè una militància que arrenca el 1968 se l'emporta aviat a l'altre costat de la muga. Juntament amb Txomin Iturbe i José Miguel Beñarán, Argala , forma part de l'entorn més pròxim d'Eustakio Mendizábal, Txikia , efímer cap d'ETA abatut a trets el Dimecres Sant del 1973. L'espiral violenta anomena Comando Txikia a l'escamot més conegut de la història d'ETA, que acabarà amb la vida de l'home de confiança de Franco, l'almirall Carrero Blanco, tot just nomenat president del govern espanyol.

Prop d'on es decideix

Com a mà dreta d'Argala, comença una llegenda que el situa en aquella acció i quan Argala mor en atemptat comença a tenir papers en l'aparell polític. És però quan també mor Txomin que comença a ser allò que més s'assembla al que en diuen el número u . D'una manera o altra, Josu Ternera sempre ha estat als voltants del primer cercle i no sempre en sintonia.

Si en l'àmbit civil, quan la història de la pau s'escrigui des de la distància del temps, de Madrid i del golf de Biscaia, Arnaldo Otegi tindrà el primer paper del repartiment i Josu Ternera el tindrà però a l'interior de la seva caputxa.

Només ell ha viscut la situació inèdita del contrast entre sortir de la presó i seure a l'escó parlamentari amb continuïtat, per tornar a la clandestinitat. Josu Urrutikoetxea sap què és, per exemple, negociar uns pressupostos de legislatura i creuar-se amb adversaris que la política fa que deixin de ser enemics. Viure en primera persona la normalitat fora de la paranoica bombolla clandestina ajuda a entendre la realitat que es vol transformar. El plàcet d'ETA al protagonisme civil que actualment està assolint l'esquerra abertzale, li deu alguna cosa.

Polifacètic

És home de discurs sense retòrica i té paraula. Els seus interlocutors saben que és capaç de rebre les crítiques més dures des de les posicions més oposades. El recurs de distensió, sempre necessari quan es parla damunt de cables d'alta tensió, el proporciona en el seu cas la gastronomia: és un basc tipificable. Sap cuinar i és autor d'un curiós llibre de receptes, Giltzapeko sukaldaritza (El cuiner de la presó) , que arrenca amb una llarga -i original-conversa amb Eva Forest sobre la filosofia de la menja. Després, 87 receptes molt ben explicades de plats que barregen la cuina tradicional amb tocs d'autor i que abasten tot el repertori, d'amanides a postres. Escrit en èuscar, qui el tradueixi vendrà llibres.

stats