REGNE UNIT
Crònica 24/09/2011

Julian Assange renega de la seva autobiografia

Eva Ontiveros
2 min
La portada de Julian Assange: la biografia no autoritzada en una llibreria d'Edimburg. L'editorial diu que el fundador de Wikileaks no ha tornat la paga pel llibre.

LondresEls britànics tenen una frase que fan servir molt sovint: "vigila què desitges". Quan sis mesos enrere l'editorial Canongate anunciava que havia signat un contracte per publicar les memòries de Julian Assange, es va convertir immediatament en l'enveja del gremi. La xifra inicial era considerable -1.375.000 euros-, però era fàcil imaginar el llibre encapçalant la llista de bestsellers , traduccions arreu del món, drets cinematogràfics... Finalment el llibre ha sortit a la venda, però no amb el títol que s'esperaven. Es diu Julian Assange: la biografia no autoritzada . Com passa sovint en l'univers Assange, res és senzill.

Segons el diari britànic The Independent , que n'ha publicat uns tastets, el llibre "ofereix una perspectiva profundament personal de l'home que, en menys d'un any, ha passat de ser un hacker desconegut a una de les cares més famoses gràcies a les revelacions explosives de la seva organització [Wikileaks]". El contracte es va signar en el punt àlgid de la seva popularitat, quan va cooperar amb The Guardian i The New York Times per publicar milers de documents filtrats sobre les campanyes al Pakistan i l'Afganistan dels EUA. Poc després va ser arrestat a Londres, on encara té pendent un cas d'extradició a Suècia acusat d'agressions sexuals a dues dones.

Un contracte milionari

Canongate va assignar a Assange un escriptor, Andrew O'Hagan, perquè l'ajudés a escriure. També era part del tracte avançar-li una paga de 472.000 euros. En una entrevista a la BBC, Nick Davies, director de Canongate i responsable del projecte, diu que Assange es va posar a treballar amb O'Hagan de manera "entusiasta i molt productiva" i que van enregistrar 50 hores d'entrevistes. El resultat va ser un primer esborrany que recull la vida d'Assange des de la seva infància a Austràlia fins a Wikileaks, passant per les seves experiències sexuals. El primer problema va sorgir al juny quan, segons Canongate, Assange va canviar de parer i es va voler desdir del tracte dient que "tota memòria és una mena de prostitució". Però no va tornar la paga. L'editorial assegura que mai els va enviar ni una paraula més, i que va prosseguir amb el llibre.

Saber què pensa Assange de tot plegat és més difícil perquè no ha volgut parlar amb els mitjans. Només va fer un comunicat a l'agència Associated Press en què acusa l'editorial d'oportunisme i duplicitat, i de voler enriquir-se fàcilment a costa seva. Aquesta no és la primera vegada que una relació se li torna agra. Assange ha acabat enemistat amb The Guardian , amb el seu primer equip d'advocats, fins i tot amb el seu antic col·laborador a Wikileaks Daniel Domscheit-Berg. Potser haurem d'esperar a la propera autobiografia per saber de veritat què va passar des del seu punt de vista.

stats