DRET DE DECIDIR
Crònica 24/02/2012

Junqueras anima els empresaris a assumir riscos per la independència

El president d'ERC, Oriol Junqueras, vol sumar els empresaris a la reivindicació del dret a decidir. Per guanyar-se'ls, defensa acords de país assumibles per l'esquerra i la dreta i els anima a arriscar-se.

Roger Tugas
2 min

BARCELONA.Una de les medalles que s'ha penjat Oriol Junqueras des que lidera ERC ha estat el suport dels sindicats CCOO i UGT al concert econòmic, fet públic a finals de gener. Ara, però, vol sumar també els empresaris a la reivindicació. Ho va intentar ahir en una conferència que va fer al Cercle d'Economia, convidat pel president de l'entitat, l'exministre del PP Josep Piqué, carregant contra la ineficiència d'Espanya a l'hora de generar confiança econòmica, un element que veu clau per sortir de la crisi. Una falta de confiança cap a l'Estat que "Catalunya hauria de compartir amb Alemanya" i que impedeix que hi hagi més integració europea, segons Junqueras.

Per vèncer possibles recels conservadors, va reconèixer que "el camí serà difícil i ple d'incerteses, però l'única certesa d'ara és que l'actual és un mal camí". I recordant els dèficits en infraestructures que pateix l'economia catalana va sentenciar: "Tenir confiança en l'Estat és irracional". Com a alternativa va receptar un gran acord de país sobre pressupostos, fiscalitat i inversions.

"És l'hora de fer pinya, de sumar capacitats i recursos, empresaris i treballadors, en benefici de tots", va reclamar el president d'ERC. La seva voluntat de situar la independència com a nexe per sobre d'ideologies va ser el fil conductor de la conferència, que va tenir una nodrida audiència, amb la direcció del seu partit al capdavant i una gran quantitat de militants fent d'escortes. Com una picada d'ullet als empresaris va lamentar que Catalunya sigui "el segon país que paga més impostos" -tot i que les dades sobre pressió fiscal de la majoria de països europeus no ho avalen- i va apostar per reduir el dèficit públic amb "la independència fiscal". Que el Govern no quadrés els comptes el 2011 tot i l'ajust pressupostari li impedeix veure més vies.

Junqueras va marcar perfil defensant un sector públic fort però poc intervencionista que fomenti la igualtat d'oportunitats i incrementi tant beneficis empresarials com salaris dels treballadors. No va ser suficient i la majoria de preguntes del públic li demanaven que concretés el seu model social. "Si els empresaris volen vendre, deuen voler algú que els compri", va sentenciar.

stats