Nova Militància
Crònica 13/02/2011

Junqueras ja té el carnet

2 min
Municipal, Decidimcat

Esquerra va donar la benvinguda ahir als seus nous militants. Només en van ser una quinzena, que van rebre el carnet de la mà del secretari general, Joan Ridao. La formació podia al·legar que, entre ells, tres són destacats: l'eurodiputat Oriol Junqueras; l'alcalde de Sant Pere de Torelló, expresident de l'Entesa pel Progrés Municipal i de Decidim.cat, Jordi Fàbrega, i l'exportaveu de la Plataforma pel Dret de Decidir, Gerard Fernàndez. Són el discret fruit de la crida que, en campanya, els dos últims i la direcció van fer per sumar a ERC més referents de l'independentisme a nivell social.

Ridao, que es va mostrar autocrític, va acceptar en el seu parlament que "Esquerra no està passant per un bon moment", però va consolar la militància assegurant que l'electorat no impugna la seva "base ideològica i estratègica" sinó la seva acció de govern. Per això, va presentar el seu partit com el de l'"independentisme gradualista" i "de rostre social" com a signes identitaris que han de permetre fixar el rumb per tornar a créixer.

Pel dirigent republicà, la independència arribarà per una "combinació de sentiments i interessos, com ja van descobrir el Quebec i Escòcia", pels beneficis econòmics i socials que comportaria ser estat. Per això, Ridao va recordar a Artur Mas que és "molt més fàcil la construcció d'un estat que gestioni el benestar de la gent que no una nació, que és més complexa".

L'historiador Junqueras, a qui sectors d'ERC postulen com a nou líder, va evidenciar que el seu model és diferent al de l'actual direcció, una tasca de la qual Ridao s'ha ofert a continuar quan Joan Puigcercós deixi la presidència. Junqueras va traçar un discurs més èpic i menys ideològic. Va destacar que els polítics no només són "gestors de problemes i pressupostos, sinó també d'emocions i sentiments" i va apostar per potenciar l'honradesa i l'ètica perquè també sumen "les qüestions que no són estrictament ideològiques".

stats