EL FUTUR DELS INDEPENDENTISTES
Crònica 02/07/2011

Junqueras no té relleu per a Ridao a Madrid

Oriol Junqueras tenia intenció de fer foc nou i, d'acord amb els que li donen suport, no comptava amb Joan Ridao com a candidat a Madrid. Però no li és fàcil trobar una alternativa sòlida i tot és obert.

Ferran Casas
3 min
Futur compromès Joan Ridao -a la foto, amb el portaveu del PNB al Congrés, Josu Erkoreka- no té assegurada plaça a Madrid.

Barcelona.L'1 d'octubre ERC celebra el seu congrés. Ningú dubta que, si no hi ha sorpreses, el renovador Oriol Junqueras hi arribarà com a president després de reunir al seu entorn gairebé totes les sensibilitats. Totes menys la que encapçala l'actual secretari general i cap de files a Madrid, Joan Ridao. De fet, no es reserva càrrec ni per a ell ni per als seus afins en la direcció que Junqueras farà pública avui, amb Marta Rovira de secretària general. En l'àmbit personal, Ridao farà la mateixa fi al partit que Joan Puigcercós i Jordi Portabella, també apartats dels càrrecs orgànics en pro de la renovació d'un partit castigat a les urnes.

Però si bé ningú posa en dubte que -de moment- Puigcercós segueixi de diputat i president de grup i Portabella de regidor a Barcelona, amb Ridao i la condició de cap de cartell a Madrid no passa el mateix, malgrat que pocs en qüestionen la feina. Decidir què fan amb la candidatura a les espanyoles previstes pel març del 2012 serà la primera decisió important de la nova cúpula.

En les últimes setmanes Junqueras ha negociat els detalls de la seva presidència, que se sotmetrà a consideració universal de la militància el 17 de setembre, amb les famílies d'ERC. La federació de Barcelona i els afins a Puigcercós i a l'expresident del Parlament Ernest Benach coincidien, segons han confirmat tots ells a l'ARA, que calia renovar per millorar les expectatives de vot davant unes enquestes que amenacen de deixar ERC sense veu al Congrés. En les últimes eleccions, el 2008, va obtenir tres diputats i 300.000 vots. Un resultat que aleshores es va llegir com una debacle (els republicans n'havien fet vuit el 2004 en un context molt singular) i que ara se signaria a ulls clucs.

Per executar el pla i rellevar Ridao assumint el cost que Junqueras arribi a la presidència "i comenci tallant caps" cal una alternativa "inqüestionable, que sumi, il·lusioni i doni garanties". I, per ara, Junqueras no la té, malgrat que l'acord és buscar-la i que ja s'han valorat oferiments com el d'Elisenda Paluzie, degana d'economia de la UB i consellera nacional més votada al congrés del 2008. Inicialment es busca un independent reconegut en el sobiranisme que permeti a ERC mantenir l'aliança del 22-M amb Reagrupament i fins i tot obrir-la a Solidaritat. De moment, cap nom fa el pes.

L'altra opció seria el mateix Junqueras, però ser alcalde de Sant Vicenç dels Horts fa poc compatible assumir la candidatura. L'encara eurodiputat (li queden uns mesos) necessita un candidat que li permeti aprovar la primera cita amb les urnes fent forat entre els votants d'un PSC amb tendència a la baixa i els sobiranistes de CiU per als quals Josep A. Duran i Lleida no és atractiu.

Fora de l'executiva

Sabedor que el seu futur no és clar i molt distanciat ideològicament de l'estratègia de Junqueras (que matisa el discurs d'esquerres i busca un front sobiranista que contempli pactes amb ICV però també amb CiU), Ridao encara no ha abandonat la idea d'optar a la presidència o la secretaria general. Encara té dues setmanes per recollir els avals i espera una comunicació oficial per part de Junqueras sobre el seu futur a Madrid després d'haver-se anat allunyat progressivament de Puigcercós. Els seus afins, com ara Ignasi Llorente i Núria Cuenca, no formaran part de la direcció perquè, segons ells, no han participat "del joc de famílies".

Un avançament electoral li posaria les coses fàcils, però si Junqueras troba algú amb qui sintonitzi i que sigui renovador i solvent, Ridao, un dels dirigents més coneguts d'ERC, haurà de deixar la primera línia o, si més no, cedir el número u del cartell al Congrés.

stats