DEBAT REPUBLICÀ
Crònica 02/10/2011

Junqueras rep un suport unànime per liderar ERC

El congrés d'ERC consuma el canvi de rumb. El partit obre una etapa que prioritza la geometria variable en el trànsit a la centralitat i estén la mà al Govern. I Junqueras comença amb suport unànime.

M. Colomer / N. Presas
2 min
El primer relleu pacífic Oriol Junqueras va tenir ahir diverses mostres d'afecte cap al seu predecessor, Joan Puigcercós, que ha tingut un paper determinant perquè aquesta vegada el relleu hagi estat pacífic.

Girona.Gir consumat i amb un líder, Oriol Junqueras, que després d'obtenir l'aval clar de la militància fa uns dies ahir aconseguia el suport gairebé unànime a les seves tesis. El 26è congrés d'ERC va donar llum verda al viratge estratègic de la nova cúpula. El conclave més pacífic -no exempt d'alguna maniobra, frustrada, per castigar membres de la nova executiva- va entronitzar Junqueras com a president i Marta Rovira com a secretària general. En un dia, a Girona, es va acabar d'enterrar l'etapa del tripartit i assumir una política de pactes basada en la "geometria variable", que ara per ara es materialitza en la mà estesa a CiU.

"En moments complicats hem de ser al costat del Govern, i ara n'és un", va explicitar el coordinador de la ponència estratègica, Isaac Albert. Estava en consonància amb el gir evidenciat al debat de política general, en què ERC va ser clau per evitar reprovar consellers. "Entre l'esquerra i la dreta, triem l'esquerra; però entre l'esquerra i el país, treballarem pel país". Una rotunda declaració de principis que deixa clara l'aposta per l'eix nacional.

Si bé l'acostament a CiU aixeca algun recel entre les bases, és cert que les xifres canten i que la nova direcció té tota la confiança per intentar-ho. La ponència política va rebre un ampli vot de confiança, ja que va obtenir el suport del 96,6% dels militants inscrits en el congrés. La flamant secretària general va negar taxativament el "gir a la dreta" que denuncien els antics socis del PSC i ICV.

"Si hem fet un gir, deu ser de 360 graus, perquè som on érem", va argumentar citant Joan Tardà. Però alguna cosa grinyola, perquè del redactat inicial de la ponència en va caure la crítica a les retallades "neoliberals" de CiU.

El president sortint, Joan Puigcercós, va fer un últim discurs com a president farcit de crítica i d'autocrítica. I de dards als "personalismes" i a la "falta de lideratge" a més de "l'acomodament i falta d'humilitat" d'alguns alts càrrecs, en referència a Josep-Lluís Carod-Rovira, ja fora del partit. Emocionat, Puigcercós (que seguirà presidint del grup parlamentari) va oferir com a llegat als nous dirigents l'experiència de l'última etapa. Va afirmar que "l'ambició nacional ha d'anar per davant de criteris com la governabilitat". I va cridar a teixir noves complicitats i "aliances" en el camí a la sobirania.

El concert, primera parada

En la mateixa línia, Junqueras va allargar la mà a "tothom que avanci en aquesta direcció". Primera parada: el concert econòmic. Posant la bena abans d'una nova ferida a les urnes, el nou líder d'ERC ja va pronosticar que el partit no haurà tingut temps d'invertir la tendència negativa, però va demanar paciència i "treball" per remuntar abans de les pròximes europees, el 2014.

En el seu informe de gestió, el secretari general sortint, Joan Ridao, una de les poques veus crítiques amb l'actual direcció i el seu projecte, va apel·lar a l'autoestima per l'aposta de l'última etapa del partit. "No hem de demanar perdó per res", va clamar després de defensar el tripartit tot i que amb crítica als antics socis. "La nova direcció ja és la direcció del meu partit. Sempre li faré costat. No és un adéu, és un fins aviat", va deixar anar Ridao per tancar una etapa.

stats