ELECCIONS ESPANYOLES
Crònica 21/11/2011

Junqueras tanca un cicle amarg i veu avalat el seu projecte

La direcció d'ERC fa una lectura positiva del resultat d'ahir, malgrat seguir baixant en vots, perquè el resultat és millor que el que auguraven les enquestes. ERC encara no sap si té dos o tres escons a Madrid.

Roger Tugas
2 min
Alfred Bosch abraça el nou president d'ERC, Oriol Junqueras, davant la mirada de Joan Carretero, president de RCat.

BARCELONALa nova direcció d'ERC necessitava un resultat positiu que servís de bàlsam per a la seva gent i validés l'aposta renovadora per la qual la formació va apostar fa menys de dos mesos. Esperava poder celebrar la reedició dels tres escons que van obtenir fa tres anys per frenar la sagnia electoral i afrontar amb tranquil·litat el silenci que les urnes protagonitzaran fins al 2014. La realitat, però, és capritxosa i, tot i que els independentistes complien l'objectiu durant bona part del recompte, ahir se'n van anar a dormir sense saber si, a més dels dos escons per Barcelona d'Alfred Bosch i Joan Tardà, mantindrien el de Girona per a Teresa Jordà o el perdrien en favor del PSC. El marge entre els dos era de menys de 100 vots i ballava fins a l'últim sospir, lleugerament a favor dels independentistes. Caldrà afegir-hi, però, el vot per correu de residents a l'estranger, històricament favorable als partits d'àmbit estatal.

En percentatge de vot, la coalició d'ERC - RCat - Catalunya Sí ha baixat fins al 7,06% respecte al 7,83% del 2008 dels republicans. Tanmateix, l'evolució que destaquen els partits integrants no arriba tan lluny i per això Bosch va mostrar la seva "satisfacció" pels suports rebuts. "Els zero diputats que ens exterminaven fa dos mesos a les enquestes han quedat molt lluny", celebrava. Les cares dels membres de les direccions d'ERC i RCat, però, dibuixaven preocupació i certa tristesa davant l'expectativa d'assegurar tres escons.

"Fa molt poc temps que vam iniciar aquesta aventura", subratllava Bosch per esforçar-se a ressaltar el mèrit de la coalició. Relativitzen si finalment tenen un diputat més o menys perquè el resultat queda lluny de la majoria que volen per proclamar la independència i el nou president d'ERC, Oriol Junqueras, va assegurar que la fi de la davallada avala l'aposta que el partit va fer en el seu recent congrés i en què aprofundiran: "Hem posat els fonaments necessaris per seguir avançant al marge del resultat concret".

Durant els "2 anys i 8 mesos sense cites electorals" que els esperen tenen molts reptes a afrontar que resumeixen a aprofundir en la renovació, treballar per la unitat independentista i obrir-se a la societat. ERC, en primer lloc, haurà de traslladar els canvis a la direcció a les estructures territorials i, amb més tranquil·litat, debatran quina relació volen establir amb RCat després de dues comeses en coalició. El seu president, Joan Carretero, desitja una federació com la de CiU. Més a curt termini, però, segur que tocarà demanar un segon recompte dels vots de Girona per part de qui perdi l'escó en disputa.

stats