LA NOVA ESTRATÈGIA
Crònica 29/01/2011

Justícia i Pau porta l'OTAN al Tribunal Suprem

Mariona Ferrer
1 min

Barcelona."Aquí teniu un nou Concepte Estratègic que dirigirà les passes de l'OTAN durant els pròxims deu anys. Aquest nou Concepte acaba de ser adoptat pels caps d'estats i de govern de l'Aliança. Es tracta d'un moment històric". El secretari general de l'OTAN, el danès Anders Fogh Rasmussen, va dir aquestes paraules el 20 de novembre passat a la cimera que van celebrar els estats de l'Aliança Atlàntica a Lisboa. Acabaven de decidir que els membres de l'organització poden, a partir d'ara, respondre a amenaces territorials com la proliferació d'armament nuclear, el terrorisme, els ciberatacs, la protecció de les principals rutes comercials i l'accés a fonts d'energia.

Fins a la cimera de Lisboa, l'OTAN era una aliança militar de caràcter defensiu. Ara, segons Justícia i Pau, es tracta "d'una nova OTAN ofensiva amb un nou tractat, que haurien hagut de ratificar els òrgans competents". Per aquest motiu l'organització catòlica ha decidit portar la decisió presa pel govern espanyol a Lisboa davant el Tribunal Suprem. L'advocat que s'encarrega del tema, Eduardo Melero, considera que "segons els articles 5 i 6 del tractat, l'OTAN no pot intervenir fora del seu territori". De moment el procés està en la primera fase, amb una interposició al contenciós, però té la voluntat de demostrar als ciutadans que aquesta decisió és "una devaluació de la democràcia a Espanya", segons Melero. L'article 94 de la Constitució espanyola diu que és necessària l'autorització de les Corts Generals per ratificar "tractats o convenis de caràcter militar".

Justícia i Pau és la primera associació europea a denunciar el nou Concepte Estratègic. Alemanya ho va fer amb la invasió d'Afganistan però el recurs va ser desestimat.

stats