Crònica 23/02/2012

Kaisa Tuominen: "La dona i el nadó segreguen unes hormones que els enamoren"

Preparació Kaisa Tuominen (Espoo, Finlàndia, 1978) dirigeix el centre Fitness Integral a Banyoles i ha creat el programa per a iPhone, iPad i 'smartphones' Mares en Forma, un mètode d'exercicis per al prepart, l'embaràs, el part i el postpart

Elisenda Roca
3 min
Kaisa Tuominen ha creat un programa per a mòbils i tauletes que ajuda les futures mares a preparar-se per al part i el postpart.

Converso amb la Kaisa Tuominen a Baby Deli, una botiga ecològica per a nadons, on farà un taller per a embarassades aquest mes de març. Llicenciada en ciències de l'exercici físic i en salut pública -la millor estudiant de la seva promoció a la Universitat de l'Estat d'Oregon-, ha publicat una tesi sobre la psicologia de l'exercici físic. Fa més deu anys que es dedica a la formació i a la preparació de les mares.

Què fa una finlandesa a Banyoles?

M'hi va dur l'amor. Vaig conèixer el Xavier a la Universitat de Jyväskylä. Hi havia vingut per estudiar esports de neu i ens vam enamorar. En acabar la universitat em va dir que si volia conèixer el millor lloc del món per viure havia de conèixer Banyoles. No vaig dubtar ni un moment! I tenia raó, tinc tot el que vull: l'home que estimo, la nostra filla, natura, tranquil·litat, bona gent, i és a prop de Barcelona.

Què et va fer especialitzar en fitness per a futures mares?

Vivia als Estats Units i una amiga meva em va convidar a assistir al seu part. La seva parella i jo la vam acompanyar durant les classes de preparació i em van sorprendre. El part va acabar amb una inducció i una cesària. El pitjor és que després no li van donar cap instrucció per recuperar-se. Faltaven programes, informació, exercicis.

I així se't va obrir tot l'univers de l'embaràs.

I vaig formar-me en tot el seu procés. Quan vaig arribar a Banyoles vam obrir Fitness Integral, on preparem les mares. I després vaig dissenyar un programa complet de preparació física i emocional. Així neix Mares en Forma. L'objectiu és que les dones puguin prendre decisions sobre elles i els seus fills ben informades.

Un programa al mòbil!

I molt fàcil d'utilitzar. Està en anglès, castellà, i ara en català. L'aplicació també es pot connectar a una comunitat online de mares.

Tenir aquest programa al mòbil et facilita fer-ho on i quan vulguis?

Sí, però és molt important tenir temps per a tu durant l'embaràs. No viuràs mai més aquest contacte tan íntim amb el nadó. És necessari que un cop a la setmana, o cinc minuts cada dia, connectis amb ell. La criatura viu les teves emocions.

Quin és el contingut de Mares en Forma?

Comença per exercicis de fitness , depenent del nivell de cada mare, amb vídeos molt fàcils d'aprendre, i inclou instruccions escrites. El pots connectar amb l'iPod per escoltar música mentre els fas.

Gairebé dos-cents exercicis!

Exercicis de preparació per al part, de mobilitat de pelvis, de sòl pelvià, de faixa abdominal, posturals, massatge perineal, de Keggel i eutonia. També hi ha temes de salut, de son, d'estrès i nutrició. I consells específics per a l'últim mes d'embaràs, que a Finlàndia és baixa obligatòria, no com aquí.

I la part emocional?

Hi ha exercicis especialment emocionals. El que més afecta les mares que estan a punt de parir són els sentiments i la confiança. Hi ha molta por perquè sovint la idea de parir ve donada per imatges del cine o per l'experiència negativa de la veïna. Han de tenir confiança que tant ella com el nadó estan preparats.

Com ho han de fer?

Amb exercicis de relaxació, visualitzacions, respiració i vocalitzacions. Han de dir-se: "Confio que el meu cos sap què està fent. El meu fill està sa i feliç. Estic a punt per a la meva experiència de part". Són afirmacions que ha de fer la mare per canviar els seus pensaments negatius, autosuggestionar-se per afrontar el part amb il·lusió i no amb por.

La parella s'ha de preparar des del principi?

La dona necessita estar acompanyada de la parella o d'algú que li doni confiança. I aquesta persona també s'ha de preparar. Encara que no pensi gaire en el part voldrà ser-hi. Si no s'ha preparat abans es pot espantar si viu situacions imprevistes. Si s'espanta, els seus nervis poden passar a la mare, a ella li pujarà l'adrenalina i li baixarà l'oxitocina. Necessita una persona tranquil·la al costat.

Què et diuen les mares que ja han seguit aquest programa?

El que més les impacta és que els dóna confiança en les seves decisions: on parir, amb qui, com ho volen fer. Saben que si el part no va com haurien volgut, hi ha coses que poden ajudar-les a recuperar-se. I coneixen a fons la criança. Pensa que sentiran de tot: no tens prou llet, el tens massa en braços… Si abans s'han preparat, aquests comentaris ja no les afectaran.

Un record del teu part?

Em ve la imatge de la meva filla sobre meu, mirant-me amb els ulls ben oberts: és màgic. Mira, se'm posa la pell de gallina! Les primeres dues hores de contacte són importantíssimes. La dona i el nadó segreguen unes hormones molt específiques que els ajuden a enamorar-se. Quan neix, la criatura està cansada per l'esforç, però desperta per l'efecte d'aquestes hormones. Perdre això per pesar la criatura o mesurar-la em sembla innecessari. No ve de dues hores. Després s'adormirà.

stats