CRIMINALS DE GUERRA DAVANT LA JUSTÍCIA
Crònica 05/03/2011

Si Karadzic és a l'Haia, Mladic és a Sèrbia?

El Tribunal Penal Internacional per a l'Antiga Iugoslàvia ha tornat a exigir a Sèrbia l'entrega de Ratko Mladic. Hi ha proves que demostren que l'acusat de la matança de Srebrenica no s'ha mogut de Sèrbia.

Esther Moix
2 min
Radovan Karadzic i Ratko Mladic parlen l'any 1993, dos anys abans de la matança de Srebrenica, per la qual han de ser jutjats per l'Haia.

Corresponsal a brusel·lesFa uns dies el fiscal general del TPI per a l'Antiga Iugoslàvia (TPII) a l'Haia, Serge Brammertz, va exigir per enèsima vegada a les autoritats sèrbies de Belgrad la captura del comandant militar serbobosnià Ratko Mladic. Després de la trobada, l'oficina del president Tadic va emetre un comunicat en què deia que Sèrbia fa "tot el que pot" per col·laborar amb la justícia internacional. L'entrega de Mladic i del també criminal de guerra Goran Hadzic són per Brussel·les imprescindibles per a la futura adhesió de Belgrad a la Unió Europea.

Diverses proves evidencien que Mladic no ha fugit a l'Amèrica Llatina, sinó que viu tranquil a Sèrbia. Hi ha dues filmacions d'episodis familiars posteriors a l'any 2000 i que té el tribunal de l'Haia. S'hi veu un Ratko Mladic que viu com un jubilat més, com si no fos d'un dels comandants de la matança de Srebrenica, on van morir més de 8.000 bosnians musulmans. Una provocació, ja que el seu comandant en cap, Radovan Karadzic, abans de ser detingut el 2008, s'havia molestat a deixar-se barba i vivia disfressat de remeier excèntric a Belgrad.

El fiscal general del TPII assegurava ja el 2009 que Mladic era a Sèrbia. Les filtracions de Wikileaks apuntaven a finals de l'any passat que la diplomàcia nord-americana, Rússia i les màfies internacionals amaguen Mladic a Sèrbia com a compensació pels negocis bruts que van poder desenvolupar durant la guerra. Des del 2006, n'hi ha que han denunciat veure'l a Bèlgica i Àustria, però eren pistes falses, segons ha explicat a l'ARA un portaveu del tribunal.

Si és a Sèrbia vol dir que cap veí s'atreveix a denunciar-lo? Segons una enquesta de la televisió sèrbia l'any 2009, només un 14,2% dels serbis comunicarien a les autoritats el lloc on s'amaga Mladic.

L'anomenat carnisser de Srebrenica és un mite per als radicals serbis, que no accepten la seva captura com a condició per entrar a la UE. La guerra de l'antiga Iugoslàvia va ser la guerra de la indiferència, primer, i del fracàs de l'ONU, després. I Mladic va personificar per a molts serbis la lluita contra les intervencions estrangeres.

Un any del judici de Karadzic

Mentre dura la recerca de Mladic, segueix el judici a un dels seus fidels companys, Radovan Karadzic. "La guerra va ser justa i sagrada", va dir Karadzic a la vista oral del seu judici. La seva intervenció més impactant va tenir lloc quan va dir que Srebrenica era "un mite". L'expresdient de l'autoanomenada República Spreska diu que a Srebrenica no hi caben 8.000 cossos i demana exhumacions i comprovacions d'ADN. Segons ha explicat a aquest diari un portaveu del tribunal, el judici al criminal de guerra no estarà vist per a sentència fins a finals del 2011 o principis del 2012. Contra ell hi ha onze acusacions de delictes de genocidi i delictes contra la humanitat.

stats