23/03/2012

'Katiba' o les amistats perilloses

2 min
Jean-Christophe Rufin, escriptor i acadèmic, va ser ambaixador de França al Senegal.

L'antic ambaixador francès al Senegal, Jean-Christophe Rufin, no es mossega la llengua. En diverses entrevistes a la premsa francesa i africana, Rufin -que va estar al capdavant de l'ambaixada de Dakar del 2007 al 2010- ha acusat l'Elisi de no haver abandonat mai la Françafrique, el terme com es coneix popularment el conjunt de relacions poc transparents i corruptes que ha tingut el govern francès, i especialment París, amb alguns caps d'estat africans des de l'època de la independència.

Segons Rufin, el còctel format per donar suport als autòcrates i trencar amb la societat civil és una fórmula explosiva que encara marca les relacions amb les antigues colònies. Les revoltes àrabs són, precisament, el resultat d'aquesta pèssima relació i -avisa Rufin- podria passar el mateix a l'Àfrica subsahariana si no es modifica la política encara vigent, segons la qual els interessos propis dels països rics estan per sobre del benestar i la sobirania dels països africans, condemnats a ser governats per "dictadors amics".

Com a exemple d'aquesta mala relació, Rufin esmenta els casos de Mauritània, on s'ha donat suport al militar colpista Mohamed Abdelaziz, a la intervenció militar a Costa d'Ivori i a la guerra a Líbia. També parla de la "condescendència culpable" amb el govern del Senegal, on el president Wade rep el suport de França, malgrat la degradació de la democràcia i la voluntat presidencial d'instaurar una "autocràcia hereditària".

No és normal que un antic diplomàtic faci unes declaracions tan explosives i poc elogioses sobre el govern que ha representat. Però és evident que Rufin, que sembla que va ser destituït precisament a petició del president Wade, sap del que parla, ja que l'ambaixada de Dakar és un dels observatoris més privilegiats de l'Àfrica de l'oest. D'altra banda, el mateix Rufin no és tampoc un diplomàtic del tot "normal". Antic membre de Metges Sense Fronteres, president d'Acció contra la Fam, escriptor i acadèmic, l'ambaixada de Dakar ha estat el seu primer -i darrer- càrrec diplomàtic.

Els interessos occidentals

D'aquesta rica experiència, Jean Cristophe Rufin n'ha escrit un llibre, Katiba , que ha merescut entre altres reconeixements el premi xinès a les millors novel·les estrangeres del segle XXI. El llibre tracta de les activitats d'Al-Qaida al Magrib Islàmic a la regió del nord de Mali, i també les connexions entre el terrorisme i els diferents tràfics il·lícits en tota la regió, així com l'activitat dels serveis secrets occidentals i africans que s'entrecreuen, col·laboren o s'enfronten en una de les zones més conflictives del planeta, on encara hi ha dos cooperants espanyols segrestats, Ainhoa Fernández i Enric Gonyalons, i on els dos catalans Albert Vilalta i Roque Pasqual van passar nou mesos, també segrestats.

Actualment, aquesta regió torna a estar de plena actualitat a causa de la guerra tuareg i del cop d'estat a Mali, així com per la situació que pateixen molts refugiats que fugen del conflicte cap a Mauritània, Burkina Faso i Níger. Quan llegeixes Katiba -un mot que fa referència a les cèl·lules terroristes-, resulta doblement interessant, i força morbós, saber que ho escriu un exdiplomàtic, un escriptor que ha conegut de primera mà tot el que narra. I que es tracta d'un home que no s'acostuma a mossegar la llengua.

stats