ERDOGAN, CITA AMB LES URNES
Crònica 11/06/2011

El Kurdistan turc clama autonomia

David Meseguer
3 min
UNA TURQUIA ESTABLE Uns operaris pengen un cartell electoral de Recep Tayyip Erdogan a Istanbul amb el missatge que, amb estabilitat, Turquia creix.

DiyarbakirEl retrat de Mustafà Kemal Atatürk, fundador de la República de Turquia, observa, des de la part superior de la mil·lenària muralla de Diyarbakir, la multitudinària pregària del divendres a la plaça Dagkapi. En condicions normals, la pregària hauria de tenir lloc a la mesquita de Nebi, controlada per l'estat, però es tracta d'una de les accions de desobediència civil que la comunitat kurda està duent a terme per mostrar la seva indignació amb la política d'Ankara.

"Heu de saber que els musulmans de la mesquita de Suleiman d'Istanbul preguen en la mateixa direcció que vosaltres", va exclamar el primer ministre turc, Recep Tayyip Erdogan, durant l'acte electoral a la capital històrica del Kurdistan turc. A les últimes eleccions nacionals, l'estratègia d'apel·lar a la germanor musulmana entre kurds i turcs, com a contrapès de les diferències ètniques i culturals, va resultar molt satisfactòria per al Partit Justícia i Desenvolupament (AKP). El missatge religiós, les promeses de desenvolupament econòmic i el compromís per resoldre la qüestió kurda van provocar que l'AKP obtingués molts vots entre la ciutadania kurda.

"Si som germans, per què segueixen empresonant els nostres polítics i matant els nostres fills?", es pregunta Ipek Tasli, una noia kurda de 27 anys que ve de visitar el seu germà a la presó d'Ankara. L'animadversió de gran part de la població kurda cap al govern d'Erdogan l'ha provocat un cúmul d'esdeveniments. Segons Evren Çevik, cap de relacions internacionals del pro kurd Partit Pau i Democràcia (BDP), "la gestió d'Erdogan no ha respost a les expectatives que havia despertat en la gent, i ara apostaran per la nostra formació".

El polític kurd destaca que "les promeses de desenvolupament econòmic no han aconseguit disminuir la taxa d'atur, que segueix entorn del 25%". També afegeix que "projectes econòmics com el GAP, un pla per al desenvolupament econòmic del sud-est de l'Anatòlia, que comporta la construcció d'uns 200 embassaments d'aigua, estan fent desaparèixer viles i desplaçant la població". Un altre dels factors de desencant amb el govern central és "la manca de drets i la poca projecció de la llengua kurda en àmbits públics", afegeix Evren Çevik.

Defensar la llengua materna

Però el que ha obert més la ferida entre el nacionalisme kurd i Ankara és el setge judicial a tot l'entorn polític i l'escalada d'accions armades contra el Partit dels Treballadors del Kurdistan (PKK), considerat grup terrorista pels EUA i la UE. L'antecessor del BDP al Parlament turc, el Partit de la Societat Democràtica (DTP), va ser il·legalitzat el desembre del 2009, quan tenia 20 diputats. Des de llavors, han detingut i condemnat prop de 1.500 polítics i activistes kurds, acusats de fer propaganda d'una organització terrorista.

"Amb l'arribada de l'autonomia democràtica espero que puguem educar els nostres fills en la seva llengua materna", proclama la històrica Leyla Zana durant un discurs improvisat en una població de Diyarbakir. Zana i la resta de polítics de l'entorn del BDP van a les eleccions com a independents, per superar la barrera del 10% electoral. Després, el BDP els aglutinarà i formarà grup parlamentari propi.

El BDP ha centrat la seva campanya a explicar a l'electorat els avantatges que comportarà un estatut d'autonomia per a la regió, i planteja les eleccions com un plebiscit. "Si, tal com prediuen les enquestes, obtenim de 30 a 35 diputats, serà un símptoma inequívoc que la població kurda demana un canvi, i Erdogan haurà d'incloure l'autonomia kurda en les reformes constitucionals que vol dur a terme", sentencia la candidata kurda Emine Ayna.

La demanda d'autogovern ha estat avalada per tots els estaments nacionalistes kurds, i Öcalan fixa el 15 de juny com a data límit perquè el govern escollit adopti una posició definitiva i expliqui com pensa resoldre el conflicte kurd.

stats