INFRAESTRUCTURES
Crònica 14/10/2011

L'ACA tanca l'aixeta i ja deu 380 milions als ajuntaments catalans

El deute de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) als ajuntaments ja suma 380 milions i no està previst pagar a curt ni a mitjà termini. La Federació de Municipis (FMC) estudia denunciar-ho als tribunals.

Auri Garcia Morera
2 min
La Federació de Municipis de Catalunya assegura que perilla la viabilitat  de les depuradores i demana una solució de mínims que la garanteixi.

Barcelona.L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va comunicar fa uns dies a la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que no podrà pagar els 240 milions d'euros que deu als ajuntaments per la gestió de les depuradores ni tampoc els 140 milions que els hauria de pagar l'any que ve pel mateix concepte, segons la versió de la FMC. Aquests pagaments ni tan sols estan inclosos en els pressupostos de l'ACA i els ajuntaments no tenen cap previsió de quan cobraran, segons expliquen fonts de l'entitat municipalista.

En una reunió celebrada ahir entre diversos representants municipals es va arribar a la conclusió que això fa perillar la viabilitat de les depuradores, i es va decidir plantejar un ultimàtum al Govern: si en el termini d'una setmana no es troba una solució de mínims que en garanteixi la viabilitat, els ajuntaments es plantejaran la possibilitat de portar la Generalitat als tribunals.

El president de la FMC i alcalde de Sabadell, el socialista Manuel Bustos, va assegurar en declaracions a la Cadena SER que els ajuntaments estan "al límit" i que, si d'aquí una setmana no tenen una resposta satisfactòria, obriran "totes les portes" per defensar els seus interessos, incloent-hi també la possibilitat d'emprendre accions legals. "No descartem res", va dir Bustos.

L'ACA no va confirmar ahir que les quantitats que ha de pagar als ajuntaments per la gestió de les depuradores siguin les difoses per la Federació de Municipis. Altres fonts del Govern van apuntar que aquests càlculs també compten obres de què s'ha fet càrrec l'ACA però que inicialment tocava fer als ajuntaments.

Pel que fa a les perspectives de fer front als pagaments, des de l'agència asseguren que s'estan fent de manera progressiva i començant pels més antics, sense distincions entre proveïdors. Així doncs, alguns ajuntaments sí que podrien cobrar alguna cosa aviat. Tot, però, sense calendaris ni garanties.

L'ACA afegeix que està fent un esforç per incrementar els ingressos i reduir les despeses i així poder pagar els deutes. L'1 d'octubre ha entrat en vigor la segona fase de l'increment del cànon de l'aigua, que ara és un 8,5% més car que abans de l'estiu. Pel que fa a la despesa, expliquen que ja s'ha dut fins al límit legal i que no es pot reduir més sense modificar les lleis.

La denúncia de la Federació de Municipis de Catalunya arriba en un context d'ofegament econòmic dels ajuntaments i també en plena precampanya de les eleccions espanyoles del 20-N. L'entitat, que agrupa més de 600 ajuntaments catalans, és pròxima als socialistes, i el seu president és un dels homes forts del PSC. L'altra agrupació de municipis, l'Associació Catalana de Municipis, que agrupa més de 900 ajuntaments, és pròxima a CiU i té com a president l'alcalde convergent de Premià, Miquel Buch.

stats