Crònica 06/05/2011

L'Afganistan va alertar d'un possible refugi d'Abbottabad

Redacció
2 min
Saleh, l'excap dels serveis d'intel·ligència afganesos, després d'un discurs ahir a Kabul.

Barcelona.Els serveis d'intel·ligència afganesos ja van alertar fa quatre anys el Pakistan de la possibilitat que Ossama bin Laden s'amagués en un lloc pròxim a Abbottabad, però el president d'aleshores, Pervez Musharraf, va desestimar aquestes fonts, segons unes declaracions de l'excap d'intel·ligència de l'Afganistan a The Guardian . Amrullah Saleh, que actualment està fent una campanya en contra del president afganès, Hamid Karzai, davant la possibilitat d'una negociació amb els insurgents, va afegir ahir que els agents que treballaven al Departament de Seguretat Nacional -el servei d'intel·ligència del país- van arribar a principis del 2004 a la conclusió que l'home més buscat del món havia de viure al Pakistan en lloc de ser a les regions tribals.

Segons Saleh, "un multimilionari com Bin Laden i amb múltiples dones no podia viure en una tenda enmig del no-res". I a més afegeix: "En aquell moment era molt fàcil infiltrar-se a les zones tribals. Els informants van trobar molts àrabs, però no pas Bin Laden".

Però la sospita va convertir-se en una tesi amb més pes el 2007, quan els espies al país veí van descobrir que hi havia dues cases bastant segures per a membres d'Al-Qaida a Mansehra, una ciutat molt pròxima a Abbottabad.

L'excap d'intel·ligència afganès diu que es va posar en contacte amb Musharraf a través de Karzai, però que el president no va voler escoltar-lo en cap moment.

La sospita de fonts diplomàtiques

Diferents antics oficials dels serveis d'intel·ligència dels EUA i europeus també qüestionen el paper del Pakistan en l'assumpte. Segons fonts diplomàtiques consultades per The Wall Street Journal i que prefereixen no donar el nom, segurament alguna part de l'exèrcit dóna suport a Al-Qaida, perquè si no no es pot entendre que Bin Laden visqués a Abbottabad. "No hi ha dubte que algú de l'ISI el protegia -deia ahir un oficial europeu-, encara que no en tinguem proves".

stats