FINANCES MUNICIPALS
Crònica 05/11/2011

L'Ajuntament de Barcelona només té 30 milions de marge per invertir

L'Ajuntament de Barcelona es caracteritzarà per una austeritat i una dependència respecte als compromisos plurianuals ja pactats tan gran que gairebé no tindrà marge de maniobra per invertir.

Albert Balanzà
2 min
L'alcalde de Barcelona, Xavier Trias, al ple de Barcelona durant  una intervenció del dirigent del PP Alberto Fernández Díaz.

BarcelonaEl pressupost de l'Ajuntament de Barcelona per al 2012 només tindrà 30 milions de marge per invertir segons la proposta de comptes que ahir va presentar la segona tinent d'alcalde, Sònia Recasens. Aquesta proposta té en compte les operacions de capital ja compromeses de l'anterior mandat de Jordi Hereu en despeses plurianuals, expropiacions en tràmit i transferències de capital a empreses públiques. Recasens va explicar que aquesta partida de despeses -que de fet caurà un 45% respecte de l'any passat- concentrarà 265 dels 363 milions en actuacions ja previstes, com la finalització d'escoles bressol empantanegades com Caspolino i Jaén (Gràcia), i Ignasi Iglesias (Sant Andreu); el centre HUB del disseny; el mercat del Born, i les remodelacions de mercats municipals que hi ha en marxa (Guineueta, Provençals...). També es destinaran 50 milions més a les expropiacions que estan en tràmit. "La realitat és que disposarem de 30 milions d'euros", va apuntar lacònicament Recasens.

Els números de l'equip de govern, que ara s'hauran de negociar exclusivament amb el PP com ja va passar amb les ordenances fiscals, fixen un pressupost total de 2.293 milions i impliquen augments en les partides de serveis socials (6%), transport públic (10%) i empresa i ocupació (9%). De fet, dijous la quarta tinent d'alcalde, Maite Fandos, ja va fer una defensa aferrissada de l'augment de partides en serveis socials, com a resultat del contracte programa amb la Generalitat, que beneficiarà l'atenció domiciliària i la llei de la dependència. Els augments pressupostaris en transport s'han argumentat com a mesura per atenuar un eventual creixement "moderat" de tarifes que compensi el dèficit crònic d'aquest servei públic. En empresa i ocupació l'exemple més clar són els cinc milions que l'Ajuntament aportarà a la celebració de la pròxima edició del Mobile World Congress al febrer. La proposta de pressupostos també preveu un endeutament de 75 milions d'euros que, amb la compensació per un augment d'ingressos d'un 11,8%, rebaixarà la ràtio d'endeutament del consistori del 58,3% al 55,7%. L'equip de govern ha descartat un endeutament superior que augmenti la ràtio perquè, segons el gerent municipal, Constantí Serrallonga, "endeutar-se més seria portar l'administració municipal a una tensió molt forta". El límit que marca l'Estat és un 75%.

stats