AGRICULTURA
Crònica 27/02/2012

L'Aldea se'n surt

L'Aldea veu una mica de llum al final del túnel. La poca afectació de les glaçades del febrer al Baix Ebre ha fet que es multipliquin els preus de les verdures, ingressos extres per a la malmesa cooperativa.

Dani Revenga
2 min
EL NEGUIT D'UN POBLE  Ramon Carles, el president  de la plataforma d'afectats  per la crisi de la cooperativa  de l'Aldea, a la seva finca agrícola.

TARRAGONALes desgràcies no han anat a parar allà on ja n'hi havia. Les baixes temperatures que aquest febrer han provocat pèrdues milionàries en moltes zones de producció hortícola de Catalunya, com el Baix Llobregat i el Maresme, han tingut el seu contrapunt a l'Aldea, al Baix Ebre. En aquesta zona els termòmetres no van registrar els nivells que van devastar la producció de carxofes, faves o pèsols en altres indrets. Un fet que ha provocat que les collites que aquests dies es treballen a l'Aldea, que pràcticament salvarà el 100% de la seva producció, hagin arribat en alguns casos a duplicar el preu de venda, per l'escassetat de verdures que han deixat les glaçades. Els ingressos addicionals que permetrà aquesta conjuntura suposen un autèntic baló d'oxigen per a un municipi que viu instal·lat en l'angoixa des que al desembre la cooperativa agrària va fer pública la seva situació de fallida, que va deixar bloquejats els dipòsits de més de mil impositors.

El president de la cooperativa de l'Aldea, Fernando Falcó, explica: "El vent que tenim a la nostra zona i que tantes vegades hem maleït en aquest cas ens ha salvat". I afegeix: "Sap greu que això passi, perquè en altres zones la gelada els ha malmès la producció, però en el nostre món estem acostumats que les desgràcies d'uns afavoreixin els altres". Les verdures que més s'han beneficiat de la desaparició de la competència són la coliflor i l'enciam. També la carxofa, tot i que en aquest cas, malgrat l'augment de preu, les baixes temperatures han suposat que la producció hagi disminuït fins a una desena part del que és habitual. Els ingressos de les últimes setmanes permetran compensar els dels mesos de desembre i gener, que "van ser ruïnosos", segons Falcó. El president de la cooperativa pronostica que "si la bonança de preus es manté" es pot tancar la temporada "amb un preu mitjà bastant bo". Mentre el departament d'Economia continua treballant en el pla de viabilitat, les collites permetran millorar la liquiditat de la cooperativa, tot i que només beneficiaran una petita part dels afectats per la fallida de la secció de crèdit.

La viabilitat de la cooperativa

Ramon Carles, el president de la plataforma d'afectats, revela: "Dels 400 impositors que continuen esperant una solució per als seus diners, només un centenar són socis de la cooperativa i productors agraris. A la resta, tant els fan les oscil·lacions de preus de les verdures, perquè els seus ingressos vénen d'altres llocs", recorda Carles. L'Aldea manté certa intranquil·litat. "El tràngol només ens passarà si el departament d'Economia ens diu que la nostra cooperativa és viable i que els dipòsits queden desbloquejats, perquè tenim esperances, però també molts dubtes", expressa Carles. Al març hi ha previst que Economia tingui enllestit el diagnòstic sobre la situació de la cooperativa.

stats