Crònica 24/01/2012

Cinc víctimes en tres setmanes

3 min

Girona: carta de perdó als fills

Natalya Platukhina, una ucraïnesa de 54 anys, va morir assassinada a mans del seu marit, Olexander Platukhin, que després es va acabar suïcidant tallant-se les venes. La filla del matrimoni va trobar els cossos el dia 1 de gener al vespre, quan després d'intentar contactar per telèfon sense èxit durant tot el dia amb els seus pares es va desplaçar al seu domicili, al carrer Montseny del barri de Santa Eugènia de Girona, i va alertar la policia trucant al 112. El crim s'hauria produït, segons fonts de la investigació, el dia 31 de desembre, però no es va descobrir fins a l'endemà, l'1 de gener. El matrimoni, que tenia dos fills majors d'edat que ja no vivien amb els pares, residia al barri de Santa Eugènia des del 2006 i segons els veïns de l'immoble semblaven una parella tranquil·la que es portava bé, tot i que el conseller Felip Puig va explicar que l'entorn de la parella assegurava que es barallaven freqüentment. La víctima, però, no havia denunciat el seu marit per agressions ni per cap tipus de maltractaments. L'home va deixar al pis una nota escrita en què demanava perdó als seus fills i els explicava que la seva mare es reia d'ell al·ludint a uns georgians i que, a més, estava a punt de perdre la feina.

L'Ametlla de Merola: un marit amb trastorns

Antònia Mayà, de 54 anys, va treballar tota la vida en una empresa tèxtil de Navàs, una feina que havia abandonat quan la crisi del sector va disminuir l'activitat de la fàbrica. Residia a cal Puntes, una casa situada a l'entrada de l'Ametlla de Merola (Berguedà). Mayà va morir a mans del seu marit, Enric Puntes, de 57 anys, paleta de professió, que presumptament la va matar a cops de bastó a la residència familiar. El matrimoni no tenia fills. Va ser el germà de la dona qui va trobar el cadàver, després que el marit, que pateix un trastorn bipolar i ja no treballava, intentés amagar la mort als familiars. A l'home se li havia retirat el permís d'armes anys enrere després que entrés en una sucursal bancària de Navàs assegurant que era un atracament. Mayà integrava la junta de l'Associació de la Gent Gran.

Tarragona: tràgic final d'un procés de separació

El 8 de gener apareixia morta a ganivetades a casa seva, al carrer Caputxins de Tarragona, la tercera víctima de l'any per violència de gènere. Es tractava d'una dona de 42 anys, vídua i que ara acabava de separar-se de la seva nova parella, un home brasiler de 54 anys que va ser detingut pels Mossos d'Esquadra. El secret de sumari que envolta el cas ha provocat que hagin transcendit pocs detalls dels fets. La dona tenia dos fills i va ser precisament un d'ells qui va trobar el cos sense vida de la seva mare quan va arribar a casa.

Mollet: 36 anys de diferència

L'Amparo, de 57 anys, feia poc que s'havia instal·lat, juntament amb el seu company sentimental i presumpte homicida -un jove sordmut de només 21 anys-, en un pis al soterrani del número 72 del carrer Portugal de Mollet del Vallès, quan es va convertir en la quarta víctima de la violència masclista en només 21 dies a Catalunya. Va ser el president de l'escala qui va alertar la policia local, el 13 de gener, dels forts sorolls que sortien del domicili de la parella, on, segons els veïns, les picabaralles eren molt habituals. En arribar-hi, els agents van trobar el cos sense vida de la víctima i van detenir la seva parella com a presumpte autor de les ganivetades mortals. La diferència d'edat va fer que inicialment es dubtés de si es tractava d'un cas de violència masclista perquè, de fet, molts dels veïns desconeixien quin tipus de relació mantenien els dos inquilins d'aquest pis. Ella tenia tres filles i una salut delicada i havia marxat feia uns mesos del domicili familiar al carrer Comte d'Urgell, també a Mollet.

Santa Coloma de Queralt: 33 anys i dos fills

La dona que dissabte va morir apunyalada a Santa Coloma de Queralt (Conca de Barberà) tenia 33 anys i vivia amb el presumpte assassí, de 40 anys, en una casa unifamiliar al centre del poble, amb els seus dos fills, de 3 i 7 anys. Amb formació universitària i molt coneguts al municipi, el crim i posterior suïcidi del detingut han sacsejat el poble. L'home es va tirar pel buit de les escales quan era custodiat pels Mossos i va morir a l'acte. Un jutge investiga els fets per homicidi imprudent per omissió.

stats