Anàlisi
Crònica 25/02/2011

L'Aràbia Saudita medita si obre l'aixeta del petroli

Ignasi Pujol
2 min

El preu del barril de petroli Brent (el de referència a Europa) va concentrar novament ahir totes les mirades dels agents econòmics. Durant el matí el cru va fregar els 120 dòlars a causa de la revolta de Líbia i de la por que les tensions s'estenguin a països com l'Iran i l'Aràbia Saudita. El preu es va situar als 119,79 dòlars per barril, un nivell que no s'havia registrat des de l'agost del 2008, dies després que el Brent marqués el seu màxim històric: 147,5 dòlars.

No obstant, l'escalada del preu es va refredar per la notícia sobre un possible augment del bombeig de cru per part de l'Aràbia Saudita, el principal productor de petroli del món i membre destacat de l'Organització de Països Exportadors de Petroli (OPEP). El diari Financial Times va informar de les converses obertes amb l'Aràbia Saudita perquè el país augmenti la seva producció de cru i neutralitzi així l'efecte de la revolta a Líbia.

El barril de Brent va tancar la sessió a 11,36 dòlars, només un 0,09% per sobre del preu de dimecres.

El ministre d'Energia algerià, Youcef Yousfi, va dir que l'OPEP està disposada a adoptar les "mesures necessàries per assegurar l'abastiment del mercat en cas d'interrupcions en el subministrament".

La Comissió Europea va recordar que l'increment del preu del petroli podria tenir un efecte negatiu sobre la inflació de l'eurozona. Més contundent va ser el primer ministre rus, Vladímir Putin, que va afirmar que l'encariment del cru suposa una "amenaça greu" per a l'economia mundial.

Per la seva banda, l'Agència Internacional de l'Energia va anunciar una davallada d'entre 500.000 i 750.000 barrils diaris (que equival a un 1% del consum) en la producció mundial, tot i que no va aclarir que aquesta retallada estigués relacionada amb la situació de Líbia.

Repsol va remarcar que l'activitat de la petroliera a Líbia no està suspesa, sinó que s'ha reduït a la meitat, fins als 160.000 barrils al dia. La companyia encara té treballadors al país i espera repatriar-los en els propers dies.

Prevenció

L'Aràbia Saudita ha aprovat un pla de 26.000 milions d'euros en ajudes a la seva població pel temor que les revoltes es puguin escampar al seu propi país. El rei Abdal·lah ha decidit apujar un 15% els salaris dels funcionaris, indultar les persones que han anat a la presó per no pagar deutes i concedir ajudes als estudiants i als aturats.

stats