CASOS DE CORRUPCIÓ
Crònica 16/03/2012

L'Audiència reobre el cas Gürtel i imputa tres excàrrecs del PP

El cas Gürtel porta cua i encara no ha arribat al seu final. L'Audiència Nacional el va reobrir ahir i va recuperar la imputació de tres ex-alts càrrecs del PP: Bárcenas, Merino i Galeote.

Salvador Almenar
3 min
L'Audiència reobre el cas Gürtel i imputa tres excàrrecs del PP

VALÈNCIA.La secció quarta de la sala penal de l'Audiència Nacional va ordenar ahir reobrir la investigació judicial de tres excàrrecs del Partit Popular implicats en el cas Gürtel. Segons l'acta judicial, l'extresorer Luis Bárcenas, l'exdiputat Jesús Merino i l'exalcalde d'Estepona Ricardo Galeote tornen a estar imputats per la comissió de presumptes delictes de suborn, frau fiscal i blanqueig de capitals. Tots tres havien quedat lliures de càrrecs l'1 de setembre quan el jutge del Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJM), Antonio Pedreira, va decidir arxivar la causa.

L'Audiència Nacional, però, ha admès els recursos interposats per l'Advocacia de l'Estat i la Fiscalia Anticorrupció i ha decretat la nul·litat de la decisió del jutge madrileny. Segons les tres actuacions fetes públiques ahir i que afecten els imputats, el jutge Pedreira no tenia "competència objectiva" per a l'arxivament de la causa, atès que el TSJM havia decidit inhibir-se el 8 de juliol del 2011. La secció quarta del tribunal assenyala que és a partir d'aquesta data o del 20 de juliol -quan es descarten els recursos contra la inhibició- "quan s'havia perdut la competència [...] per al coneixement de les actuacions, cosa que implicava, consegüentment, la cessació de tota activitat instructora en la causa".

La Fiscalia es va oposar en el seu moment al sobreseïment de la causa en considerar que existien indicis contundents de delictes. Per Anticorrupció, les lletres L i LB que apareixien en diverses factures abonades per les empreses del capitost de la trama, Francisco Correa, corresponien a les de l'exsenador i tresorer popular Luis Bárcenas. El ministeri públic va afegir, a més, que quedava pendent la investigació d'un compte corrent de Bárcenas a Suïssa i aclarir si va cometre un delicte de suborn en rebre 72.000 euros en consideració al seu càrrec de senador l'any 2007, tal com figura en una memòria informàtica que Anticorrupció va intervenir al comptable de l'organització, José Luis Izquierdo. L'altre delicte pel qual torna a estar imputat és per frau fiscal en les seves declaracions d'IRPF del 2002 i 2003.

Per la seva banda, l'exdiputat Jesús Merino està imputat per delicte de suborn perquè la Fiscalia entén que va percebre regals i comissions il·legals del grup Correa a canvi de l'adjudicació de contractes públics. Concretament, i segons les investigacions derivades de les anotacions confiscades al comptable de la societat, Merino hauria rebut un pagament de 50.000 euros el 2007. A més, està acusat d'un frau fiscal en els exercicis 2004 i 2005 per un import total de 120.000 euros, segons les dades d'Hisenda.

L'exalcalde de la localitat malaguenya d'Estepona Ricardo Galeote també recupera la seva condició d'imputat amb l'acte de l'Audiència Nacional. Ell també està acusat de rebre comissions de la trama que dirigia Correa en consideració al seu càrrec de gerent de l'empresa municipal Turismo y Actividades Recreativas Estepona SL. Segons els informes policials, hauria pogut cobrar 42.469 euros entre el 2001 i el 2003, a canvi dels sucosos contractes que va atorgar a aquestes empreses i que van suposar una facturació per a la trama Gürtel de 123.000 euros.

Finançament il·legal

A partir del 25 d'abril al Tribunal Superior de Justícia valencià començaran les declaracions dels imputats en la causa oberta pel suposat finançament il·legal del Partit Popular. De moment hi ha 25 persones investigades i cinc són diputats de les Corts Valencianes. En el procediment obert per un suposat delicte electoral, falsedat documental i prevaricació hi són presents estrets col·laboradors de Francisco Camps com Vicente Rambla, exvicepresident del govern valencià, i Ricardo Costa, exsecretari general del PP valencià.

stats