Crònica 25/05/2011

L'Audiència reobre el cas contra García Albiol per xenòfob

L'Audiència de Barcelona ha ordenat al jutjat de Badalona que reobri el cas contra el líder del PP a la ciutat, Xavier García Albiol, per les declaracions en què va relacionar els gitanos i els delinqüents.

Laia Espín
2 min
El popular García Albiol en un acte de campanya de les municipals de Badalona.

BArcelona.Només dos dies després de les eleccions municipals i a dues setmanes de la possibilitat, en funció de l'aritmètica dels pactes, que Xavier García Albiol sigui proclamat alcalde de Badalona, l'Audiència de Barcelona ha ordenat la reobertura de la causa judicial contra el líder popular, per investigar si va delinquir en unes declaracions xenòfobes contra el col·lectiu de gitanos romanesos.

García Albiol podria ser imputat per un suposat delicte comès contra l'honor dels gitanos romanesos. El Codi Penal tipifica aquest tipus de delictes amb penes que van d'1 a 3 anys de presó i, en alguns casos, s'hi pot afegir la inhabilitació de càrrec públic durant el mateix període de temps.

En l'escrit judicial, la secció setena de l'Audiència recorda que el cap de llista del PP va manifestar que el col·lectiu de gitanos romanesos que viu a Badalona "només ve a aquest país per delinquir" i considera que podrien ser expressions que atempten contra la fama i l'honor dels gitanos romanesos. Amb aquesta decisió, l'Audiència accepta el recurs presentat al mes de març per SOS Racisme i la Federació d'Associacions Gitanes de Catalunya contra la decisió inicial del jutjat de Badalona, que va arxivar la querella contra García Albiol per les declaracions xenòfobes i uns pamflets repartits l'abril de l'any passat al costat de la presidenta del PP a Catalunya, Alicia Sánchez-Camacho.

L'escrit judicial argumenta l'acceptació de la querella dient que en el moment processal oportú s'haurà de fer la ponderació entre els drets fonamentals en conflicte, que són el dret a l'honor dels gitanos romanesos i el dret a la llibertat d'expressió del polític del PP. L'Audiència considera que el debat jurídic gira entorn al xoc de drets fonamentals. El dret a l'honor, segons diu l'Audiència, es podria veure limitat per la llibertat d'expressió, segons una sentència del Tribunal Constitucional. En tot cas, ara la Fiscalia, que ja va iniciar una investigació per aquests fets i, fins i tot, va prendre declaració a García Albiol l'octubre de l'any passat, haurà de decidir si demana la seva imputació o, en cas contrari, procedeix de nou a l'arxiu de la demanda.

El fiscal de Delictes d'Odi ja va aturar la seva investigació i va inhibir-se a favor del jutjat d'instrucció quan SOS Racisme va presentar la querella.

stats