RETALLADES A LA SANITAT
Crònica 17/09/2011

L'ERO de l'Hospital de Sant Pau afecta 1.500 treballadors

El degoteig d'ERO no s'atura i el que ahir va presentar l'Hospital de Sant Pau supera les previsions. Afectarà 1.500 treballadors, un 40% de la plantilla. L'objectiu és estalviar 10 milions d'euros.

Lara Bonilla
2 min
MANIFESTACIÓ DEL PERSONAL DE SANT PAU Les protestes dels treballadors de l'Hospital de Sant Pau no han pogut aturar la presentació de l'expedient de regulació. Dimecres van sortir al carrer i s'hi van afegir  veïns i representants del comitè d'empresa de l'Hospital Dos de Maig.

BARCELONA.L'Hospital de Sant Pau, el més antic de Barcelona, necessita estalviar 10 milions d'euros en quinze mesos per complir amb el pla de contenció de la despesa que els exigeix el departament de Salut. El seu pressupost s'ha reduït en 26 milions d'euros respecte a l'any passat i les mesures que el centre ha adoptat fins ara no han estat suficients per assolir els objectius pressupostaris i només s'han retallat 16 milions d'euros. El pas següent ha estat presentar un expedient de regulació d'ocupació (ERO) temporal que afecta gairebé 1.500 treballadors d'una plantilla de 3.800 persones (un 40%), una xifra que ha superat les previsions que havien fet els sindicats, que comptaven que afectaria uns 900 treballadors.

Segons la documentació que la direcció del centre va presentar ahir davant el departament d'Empresa i Ocupació, 1.428 persones deixaran de treballar 15 dies entre l'octubre del 2011 i el desembre del 2012 i 63 persones més es veuran afectades durant els 15 mesos. Aquesta tisorada afectarà treballadors de totes les escales salarials però el gruix dels afectats seran metges i infermeres. En queden fora els treballadors del servei d'urgències. La direcció del centre insisteix que no s'acomiada personal sinó que es proposa que els treballadors treballin menys hores a l'any i el 31 de desembre del 2013 es preveu recuperar la normalitat.

Tot i que segons el gerent, Jordi Varela, aquesta reducció està pensada "per minimitzar l'impacte assistencial i laboral", els sindicats opinen que la qualitat de l'atenció sanitària minvarà. "Al patiment dels treballadors s'hi ha de sumar el tancament de llits d'especialització i de consultes externes, cosa que vol dir que augmentaran les llistes d'espera", explica el delegat de la UGT a l'Hospital de Sant Pau, Sergio del Río. El pla d'ajustament inclou altres mesures com el tancament d'una planta de 36 llits d'especialització, el tancament de les consultes externes tots els divendres de l'any i la reducció de tres operacions quirúrgiques diàries. També se suprimeixen els 15 minuts diaris que el col·lectiu d'infermeria treballava de més per informar el torn següent. Amb aquesta mesura, no disposaran de dies addicionals de vacances, però podran conservar íntegrament el salari i evitar l'eliminació de l'equivalent a 28 llocs de treball.

El conseller demana un esforç

La direcció del centre ha atribuït a la falta de voluntat negociadora dels sindicats la presentació de l'ERO. "Això no és veritat perquè sempre vam demanar els números i no ens els van lliurar i, sense les dades, no podíem negociar", va assegurar ahir Del Río. El conseller de Salut, que ahir inaugurava una clínica concertada, va demanar a les parts implicades "un esforç" per arribar a una entesa. Els expedients de regulació s'estan estenent per la sanitat concertada i en alguns casos s'utilitzen com a arma per negociar les retallades. En els últims mesos s'han proposat ERO a l'Hospital del Mar, al d'Igualada, a l'Hospital Plató o als de Blanes i Calella. En alguns casos, les negociacions amb els treballadors han aconseguit frenar-los però en d'altres, com el de l'Hospital Plató, han seguit el seu curs.

En el cas de Sant Pau, ara s'obre un període de consultes de 15 dies abans d'autoritzar l'expedient.

stats