ABUSOS SEXUALS A BÈLGICA
Crònica 26/04/2011

"L'Església ignora les víctimes I protegeix els agressors"

Sancions "Si l'Església no acata les recomanacions del Parlament belga, se l'haurà de sancionar econòmicament" Repercussions "S'ha obert un important debat intern dins la cúpula de l'Església catòlica que podria acabar, d'una vegada, amb la justificació de la pederàstia"

Esther Moix
2 min
La diputada belga Karine Lalieux lluita per fer caure un tabú.

Diputada socialista i criminòloga, presideix la comissió parlamentària belga amb què es pretén acabar amb la llei del silenci sobre la relació de l'Església amb la pederàstia en aquest país, on, en les últimes dècades, s'han recollit més de 500 denúncies d'exalumnes d'internats catòlics.

Què exigeix el Parlament belga a l'Església?

Volem que assumeixi la seva responsabilitat moral pels episodis de pedofília. L'Església ha ignorat les víctimes i ha protegit els agressors. Davant les denúncies, s'han limitat a traslladar els sacerdots pederastes en lloc de denunciar-los a la policia.

Com es poden perseguir ara abusos comesos als seixanta i setanta?

Proposem la creació d'un tribunal arbitral que dirimeixi els casos que ja no poden denunciar-se davant la justícia perquè han prescrit.

Per què aquesta gent s'ha atrevit a denunciar ara?

Entre els catòlics va creixent la necessitat de no amagar el que ha passat, creuen que ha arribat l'hora que tot surti a la llum. A més, al llarg de l'última dècada, a Bèlgica, el nombre de catòlics ha disminuït un trenta per cent.

Vostè manté que, a més d'un tribunal, l'Església hauria de ser sancionada econòmicament.

L'Estat finança en part el culte catòlic. Jo considero que a canvi ha d'acatar les recomanacions del Parlament d'aquest país. I si l'Església no accepta aquestes condicions, potser és que ha arribat el moment de sancionar-la i de retallar la subvenció pública que rep periòdicament.

Des de fora, Bèlgica sembla el país on la pederàstia està més estesa, tant dins com fora de l'Església. Què n'opina com a criminòloga?

Això no té cap sentit. Hi ha hagut un munt de casos de pederàstia a Irlanda, els Estats Units, Àustria, Alemanya, Holanda i molts altres llocs. Desgraciadament, no som els únics.

Quina és la principal reivindicació de les víctimes?

Volen en primer lloc el reconeixement públic que han estat víctimes i, en segon lloc, ser indemnitzades pels perjudicis morals.

L'antic bisbe de Bruges, Roger Vangheluwe, va confessar a la televisió abusos sexuals i va treure importància als fets.

Sí, va dir que els episodis de pederàstia eren "petits moments d'intimitat". Va ser escandalós. Això demostra com encara alguns bisbes treuen ferro al fet que un religiós tingui contacte sexual amb un menor. Per sort, no tots opinen d'aquesta manera i aquest episodi sembla haver obert un important debat intern dins la cúpula de l'Església que podria acabar tenint repercussions. Ja ho veurem.

stats