CRISI A ITÀLIA
Crònica 01/10/2011

L'Església italiana trenca el silenci i carrega contra els polítics

Elisabetta Povoledo
2 min

The New York Times / RomaEn els últims anys l'Església catòlica d'Itàlia ha mirat cap a una altra banda mentre no paraven de sortir a la llum informes d'escàndols sexuals i corrupció que esquitxaven l'elit política del país, i en especial el primer ministre italià, Silvio Berlusconi. Però les últimes informacions sobre una festa a casa del Cavaliere, en què una dona vestida com una monja va fer un estriptis, ha estat més del que l'Església podia aguantar.

Aquesta setmana la cúpula reli gio sa italiana ha saltat a la jugular de la classe dirigent del país, en la reprimenda més forta dels últims temps. "Els italians miren els seus líders amb preocupació, i la imatge del país a fora s'ha vist fortament debilitada", va dir als bisbes el cap de la Conferència Episcopal Italiana, el cardenal Angelo Bagnasco. Malgrat que Bagnasco no va mencionar Berlusconi -implicat en diferents judicis, acusat de corrupció, de tenir relacions sexuals amb una menor i d'organitzar festes amb prostitutes-, el cardenal va parlar de "conducta indecent i relacions impròpies que danyen la societat". A més, va condemnar una classe governant només preocupada per si mateixa, mentre els italians s'esforcen per arribar a final de mes.

Dimecres passat la cambra baixa del Parlament va refusar un vot de no-confiança de l'oposició contra el ministre d'Agricultura, Saverio Romano, que està sota investigació a Sicília per presumptes lligams amb la Màfia.

Els italians comencen a notar la crisi del deute que viu l'eurozona. El govern de Berlusconi ha aprovat diversos plans d'austeritat que retallen els serveis públics i les pen sions, i que preveuen pujades d'impostos. Malgrat això, les promeses addicionals per retallar les despeses governamentals, dels parlamentaris i d'altres càrrecs electes encara s'han de promulgar, la qual cosa fa que augmenti la desafecció de la societat amb la classe dirigent.

Les paraules desaprovatòries de l'Església arriben uns dies després que Emma Marcegaglia, la cap del grup de pressió empresarial Confindustria, carregués contra el govern de Berlusconi per no fer prou feina per reanimar l'economia italiana. "Aquests dos poders de la societat italiana finalment han alçat la veu", diu el biògraf papal Marco Politi.

Menys crítiques i "més misses"

Crítics com Mario Saderini, del Partit Radical, asseguren que l'Església ha callat durant tant de temps davant un govern de centre dreta perquè li ha ofert exempcions d'impostos per a les seves propietats i activitats comercials.

Oficialment el govern no ha respost les crítiques de l'Església. Però dimecres el líder de la Lliga Nord, Umberto Bossi, va dir que en comptes de faltar al govern, "els bisbes haurien de fer més misses".

stats