REESTRUCTURACIÓ FINANCERA
Crònica 13/04/2012

L'Estat accelera al juliol la subhasta de CatalunyaCaixa

Toni Garganté
2 min
El president de CatalunyaCaixa, Adolf Todó accelerarà la venda de l'entitat.

BARCELONAL'Estat considera que ja ha fet tots els sanejaments a CatalunyaCaixa i Banc de València. La comissió rectora del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB) va aprovar ahir iniciar el procés de desinversió en les dues entitats. Ara hi ha pressa per enllestir la subhasta, que es farà al juliol, un cop realitzades les dues etapes de presentació d'ofertes preliminars, i vinculants.

Amb tot, en el cas de l'entitat catalana encara no s'ha escollit el banc d'inversions que repartirà el llibre de venda als compradors interessats. Fins ara, la majoria de tràmits en les privatitzacions consumades els ha fet Nomura. El FROB va especificar ahir en un comunicat que vendrà la seva participació del 89,74% al capital de Catalunya Banc (l'entitat formada amb el negoci financer de les caixes de Catalunya, Tarragona i Manresa) al mateix temps que el 10,26% que encara està en mans de l'antiga caixa, que ara gestiona l'obra social.

Aquesta és una de les principals diferències amb la venda d'Unnim al BBVA del mes de febrer passat. El FROB es va quedar el 100% d'Unnim, mentre que a CatalunyaCaixa la valoració de l'entitat va permetre conservar el 10,26% per les antigues caixes. Ara es vendrà tot plegat en un sol paquet al comprador. Això sí, la Caixa d'Estalvis de Catalunya, Tarragona i Manresa (el nom sencer de l'entitat que ara lidera l'obra social) ha renunciat a una opció de recompra del 89,74% del FROB que tenia vigència d'un any i que podia funcionar en cas que els directius de l'entitat haguessin trobat un inversor. Aquesta situació no s'ha produït i el FROB ha tirat pel dret.

Els possibles compradors en el cas de CatalunyaCaixa i Banc de València tornen a ser els habituals: Banco Santander, Banesto, Banc Popular, BMN, BBVA i Sabadell. Per la seva banda, CatalunyaCaixa també va emetre un comunicat en què destacava que al marge de les dotacions per a actius immobiliaris tòxics l'entitat va obtenir un benefici d'explotació de 304 milions d'euros el 2011. Durant els primers tres mesos d'enguany, l'entitat que lidera Adolf Todó ha aconseguit guanyar 30.000 clients i ha captat 670 milions.

El benefici de Banesto cau

Banesto va obtenir un benefici de 20,2 milions el primer trimestre, fet que va suposar una caiguda del 88,1% a causa de les plusvàlues i sanejaments, que va sumar 475 milions. La filial del Santander ja ha complert amb el 50% de les provisions demanades per Economia.

Sáenz manté l'indult

El Tribunal Suprem ha rebutjat la suspensió cautelar de l'indult concedit el 25 de novembre per l'anterior govern socialista al conseller delegat de Banco Santander, Alfredo Sáenz. Un accionista de l'entitat va sol·licitar al desembre l'anul·lació de l'indult en un recurs que va presentar.

stats