Crònica 16/11/2011

L'Estat admet que serà difícil complir el dèficit

El govern espanyol veu complicat arribar al 6% de dèficit a què s'havia compromès aquest any. Cap analista ho veia possible, però fins ara Salgado sempre havia defensat que ho aconseguiria.

à.f.m / M.c.
2 min
L'Estat admet que serà difícil complir el dèficit

BARCELONA / MADRIDEl govern espanyol veu molt difícil, perquè les condicions econòmiques segueixen empitjorant, el compliment de l'objectiu de dèficit per a aquest any, que està fixat en el 6%. L'executiu ha començat a valorar altres xifres i pensa a acabar amb un 6,6%, fet que suposaria l'incompliment del nivell establert per la Unió Europea, segons va revelar ahir Catalunya Ràdio citant fonts del govern espanyol.

D'aquesta manera, el govern espanyol ha començat a admetre per primera vegada que se saltarà l'objectiu, cosa que la Comissió Europea ja va donar per feta la setmana passada. A més, ni el Banc d'Espanya ni cap de les principals cases d'anàlisis veien viable aconseguir el 6% de dèficit. La ministra d'Economia, Elena Salgado, havia assegurat divendres passat per enèsima vegada que Espanya acabaria el 2011 amb el nivell a què s'havia compromès. Sembla, però, que l'empitjorament econòmic ha dificultat el compliment d'aquest objectiu.

Desconcert als mercats

Un portaveu del ministeri d'Economia va explicar ahir que "l'objectiu es manté al 6%", tot i que va reconèixer que "és complicat" aconseguir-ho. L'equip d'Elena Salgado sosté que si cada administració compleix amb el que es va comprometre, l'Estat complirà. L'objectiu de dèficit per a aquest any és del 4,8% per a l'administració central, de l'1,3% per a les autonomies, del 0,3% per les administracions locals i un superàvit del 0,4% per a la Seguretat Social. En conjunt, l'objectiu de les administracions és del 6% enfront del 9,2% registrat el 2010.

Al mateix temps, el ministeri d'Economia va culpar les autonomies, i especialment Catalunya, d'haver generat desconcert als mercats en anunciar repetidament que no podria complir la reducció del seu dèficit. La Generalitat ja ha dit que aquest any acabarà amb un dèficit del 2,6% en comptes de l'1,3% que li correspondria.

Segons la informació de Catalunya Ràdio, l'Estat tampoc complirà l'objectiu de dèficit per al 2012, fixat en el 3%. Les fonts citades per l'emissora parlen d'un 4%.

stats