MERCAT D'HABITATGE
Crònica 11/05/2011

L'Estat donarà xifres oficials de lloguer

El ministeri de Foment i l'INE fan estadístiques de transaccions i preus de l'habitatge de compra, però fins ara tenien una mica oblidat el lloguer. La secretària d'estat Beatriz Corredor hi vol posar solució.

Ariadna Carbonell
2 min
L'Estat donarà xifres oficials de lloguer

Barcelona.Nou de cada deu espanyols viu en una casa de propietat. Aquesta dada ens deixa ben lluny d'Europa, on el mercat de lloguer suposa, de mitjana, al voltant del 40% del parc total d'habitatges. Amb l'esclat de la crisi i la presa de consciència de les dificultats de la població per accedir a la vivenda, el govern espanyol va abocar-se a potenciar els arrendaments. Ara s'ha posat un objectiu per al 2020: que el 20% de les famílies visquin en habitatges de lloguer, ja sigui públic o privat. L'altra fita que es marca l'executiu és dotar el sector de xifres "fiables" -en paraules de la secretària d'estat d'Habitatge, Beatriz Corredor- per saber el nombre de contractes de lloguer existents a Espanya i les variacions de preus que experimenta aquest mercat. L'INE ja desglossa els canvis en els preus dels arrendaments a la publicació de l'IPC, però no té una estadística diferenciada de lloguers.

No existeix una bona ràtio compra-lloguer, ja que depèn de la cultura de cada país, va explicar Philippe Boisson, director general de la consultora immobiliària Codic a España, durant una jornada sobre el sector del totxo organitzada per l'escola de negocis Esade. No obstant això, Boisson va afegir que és necessari que els ciutadans tinguin una opció alternativa a la compra d'habitatges. Aquest va ser un dels objectius que es va marcar el desaparegut ministeri d'Habitatge.

Corredor, que havia estat la titular d'aquesta cartera fins a la reestructuració del govern de l'octubre passat, creu que la supressió de la deducció per adquisició d'habitatge habitual a les rendes superiors a 24.000 euros anuals i l'equiparació d'aquest incentiu fiscal als arrendaments -també si es cobren fins a 24.000 euros- portarà moltes famílies a decidir-se per anar de lloguer. "Des del gener, la decisió de comprar o llogar és neutra, fiscalment parlant", va dir Corredor.

La secretària d'estat d'Habitatge considera que la nova estadística de preus i transaccions sobre lloguers que preparen actualment l'INE i la Sociedad Pública del Alquiler -encara sense data de posada en marxa- impulsarà les societats cotitzades d'inversió en el mercat immobiliari ( socimi ), uns instruments creats el 2008 -encara poc desenvolupats- pensats per potenciar el mercat del lloguer. Les socimi , societats dedicades a arrendar immobles urbans, es caracteritzen per tenir una fiscalitat favorable.

stats