AEROLÍNIES
Crònica 10/01/2012

L'Estat entra en el capital de la nova 'low cost' Volotea

Volotea, la nova aerolínia de baix cost impulsada pels creadors de Vueling, ja té tres fons d'inversió en el capital. A més de la nord-americana CCMP i de Corpfin, hi ha un fons de l'Institut de Crèdit Oficial.

Ignasi Pujol
2 min

BARCELONA.Volotea, la nova companyia aèria de baix cost impulsada pels fundadors de Vueling -Carlos Muñoz i Lázaro Ros-, va desgranant la seva estratègia i els seus accionistes. L'aerolínia va fer ahir el primer comunicat, en què explicava els tres fons d'inversió que donen suport a la nova low cost amb seu a Barcelona. Tal com va explicar l'ARA el 7 de gener, la companyia té com a principal soci el fons d'inversió nord-americà CCMP, creat el 2006 per un grup de socis del banc d'inversió JP Morgan.

A més, Volotea va explicar ahir que ha incorporat al seu accionariat els fons d'inversió espanyols FESpyme, gestionat per l'Institut de Crèdit Oficial (ICO) -l'agència creditícia del govern espanyol-, i Sinaer Inversiones, vehicle inversor de la firma de capital risc Corpfin.

Des de Volotea van declinar concretar la inversió aportada pels tres fons i es van limitar a dir que es tracta d'una "quantitat considerable de finançament". No obstant això, fonts del sector apunten que els socis de Volotea s'han compromès a injectar un mínim de 30 milions d'euros. Amb l'entrada de FESpyme al projecte, l'Estat passa a ser accionista de l'empresa. Aquest fons d'inversió pren participacions minoritàries dels projectes i normalment es manté en el capital durant cinc anys. L'import destinat a empreses de nova creació oscil·la entre els 750.000 euros i els 1,5 milions. FESpyme participa, entre d'altres, en el capital del portal de compres col·lectives Groupalia. El fons d'inversió, gestionat per Axis -propietat de l'ICO-, està dotat de 422 milions d'euros.

Corpfin, per la seva banda, gestiona fons per valor de 400 milions. La firma participa en companyies com Segur Ibérica.

Consell d'administració

FESpyme i Corpfin ocupen un lloc cadascun al consell d'administració de Volotea. Els seus representants són Adriana Oller, gerent d'inversions a Axis, i Patricio Gandarias, conseller de Sinaer i soci de Corpfin.

La resta de consellers són Greg Brenneman, president de CCMP i de Volotea; Carlos Muñoz, conseller delegat de Volotea; Bob McGuire, soci de CCMP a Londres, i Timothy Walsh, director general de CCMP. Hi haurà un setè conseller independent encara per nomenar.

La nova low cost ja ha sol·licitat el certificat d'operador aeri (AOC) a l'Agència Espanyola de Seguretat Aèria per oferir "vols directes entre ciutats mitjanes i petites del sud d'Europa, evitant l'ús de hubs [centres de connexions de vols] de companyies tradicionals". Aquesta és la principal novetat de Volotea respecte de l'estratègia de Vueling, que opera bàsicament en aeroports principals i ara fins i tot aposta per fer d'alimentadora de vols de companyies de llarg radi en hubs com Madrid. L'aposta de Volotea l'allunya en principi del Prat i Barajas, tot i que el seu objectiu tampoc és operar a Girona ni Reus. En el seu radi d'acció hi hauria aeroports de ciutats com València, Màlaga, Palma o Marsella. Això també permetria que Volotea optés a ajuts públics com Ryanair.

Volotea pretén començar a operar a la primavera. Vol fer-ho amb una flota formada exclusivament pel model Boeing 717.

stats