ESQUERRA ABERTZALE
Crònica 27/04/2011

L'Estat espanyol impugna totes les llistes de Bildu

Joan Rusiñol
2 min

Madrid.A principis d'any, quan ETA va decretar la treva, l'esquerra independentista basca ja tenia coll avall que no podria concórrer a les eleccions municipals del 22-M. I serà així. L'Estat espanyol ha decidir impugnar al Tribunal Suprem totes les llistes de Bildu, la coalició que integren Eusko Alkartasuna, Alternatiba i independents.

Fa quatre anys, l'Advocacia i la Fiscalia General de l'Estat van optar per barrar el pas de manera selectiva a les candidatures que aleshores va presentar Acció Nacionalista Basca (ANB). El PP els va acusar de permetre que el suposat entorn de l'antiga Batasuna es colés a les institucions. Ara, en plena campanya electoral, el govern de Madrid no s'ha volgut agafar-se els dits i ha decidit bloquejar-les totes en bloc. També es presentarà una demanda contra una trentena d'agrupacions d'electors, la via que ha triat l'esquerra abertzale per presentar-se als ajuntaments dels municipis més petits. Un cop formalitzat el recurs, la paraula la tindrà el Suprem i els afectats podran apel·lar al Constitucional. Tot plegat, amb el rellotge en contra, poc més d'una setmana abans de començar la campanya electoral.

La línia de mà dura ja la va avançar ahir al migdia el vicepresident del govern espanyol i responsable d'Interior, Alfredo Pérez Rubalcaba:"Ningú que no hagi de ser a les eleccions hi serà. I més clar, l'aigua". Per l'home fort de l'executiu, Bildu forma part de "l'estratègia d'ETA" i alguns dels seus integrants tenen una "relació directa amb la il·legal Batasuna". Conclusions que extreu després de llegir els informes policials que han avalat els recursos de l'Advocacia i la Fiscalia per tancar les portes al pol sobiranista que aspirava a governar en més de 250 municipis d'Euskadi i Navarra.

Per Bildu, "no hi ha base jurídica ni per a la impugnació ni per a la il·legalització". L'executiu espanyol ja ha descartat prohibir la marca perquè legalment no és possible d'acord amb la llei de partits, com reclama la direcció del PP. Tot i això, el partit de Rajoy vol liderar la línia de contundència i ahir va assegurar que el veto a totes les llistes es deu a un pacte PP-PSOE.

stats