REFORMA FINANCERA
Crònica 29/02/2012

L'Estat obliga Unnim a deixar de pagar interessos

Unnim afronta la recta final de la privatització amb un ajust molt dur. El Banc d'Espanya vol vendre l'entitat totalment sanejada i ara ha suspès el pagament mensual dels interessos de les emissions de deute.

Toni Garganté
2 min
ADJUDICACIÓ IMMINENT 
 La seu històrica de Caixa Sabadell ja fa mesos que té penjat a la façana el cartell d'Unnim.

BARCELONA.S'apropa la subhasta d'Unnim i l'Estat, a través del Fons de Reestructuració Ordenada de la Banca (FROB), està a punt d'acabar la seva reordenació amb un sever pla de sanejament. La privatització es pot fer pública aquesta mateixa setmana. A falta dels resultats del 2011, que ja donarà a conèixer el comprador, l'entitat fruit de la integració de les caixes de Sabadell, Terrassa i Manlleu acumulava el setembre passat unes pèrdues de 107 milions d'euros. El FROB ha optat per realitzar el màxim de provisions per compensar l'exposició immobiliària, cosa que ha fet aflorar els números vermells.

En aquest context, Unnim va enviar ahir un comunicat a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), en què anunciava la suspensió del pagament dels interessos mensuals de tres emissions d'obligacions subordinades i una de participacions preferents. En cas que una entitat generi pèrdues el mig any anterior, no està obligada a pagar el cupó. Segons les dades facilitades per l'entitat, els afectats arriben a 5.993 clients (Unnim supera el milió d'usuaris) i el que es deixarà de pagar suma els 126.000 euros, a raó d'un cupó mitjà de 20 euros mensuals.

Recuperació dels diners

Es tracta de xifres d'un impacte modest, però mostren la duresa de l'ajust. A més, les mateixes fonts van afegir que la majoria dels afectats recuperaran els diners quan entri el nou soci. Els propietaris de les tres emissions d'obligacions, que daten de finals dels anys 80 i principis dels 90, poden acumular el cobrament dels interessos, fet que vol dir que quan hi torni a haver beneficis podran recuperar-ho tot. En canvi, els 1.223 subscriptors de les participacions preferents no poden acumular els cupons i només tornaran a cobrar a partir de la tornada dels beneficis.

En tot cas, els quatre potencials compradors que han presentat oferta vinculant per Unnim (Banco Santander, BBVA, Banco Popular i Ibercaja) ja han plantejat o realitzat la conversió d'aquestes emissions, especialment les preferents. Ara falta que el comprador final plantegi el mateix amb les emissions d'Unnim.

La transformació de les participacions preferents en accions o altres productes financers ha portat alguns problemes a les entitats. La CNMV va rebre l'any passat 249 reclamacions, segons dades del mateix regulador, segons informa Efe. El resultat va ser l'obertura de quatre expedients sobre les 18 entitats que han comercialitzat preferents.

Botín cobra 4,5 milions

D'altra banda, el president de Banco Santander, Emilio Botín, va percebre l'any passat una retribució total de 4,5 milions, un 9% menys que l'any anterior. El conseller delegat del mateix banc, Alfredo Sáenz, va ingressar 11,6 milions, amb una reducció similar del 8%. Aquestes xifres inclouen el sou fix i la retribució variable, lligada a la finalització d'objectius.

Tot i aquesta disminució reflectida en l'informe dipositat ahir a la CNMV, Alfredo Sáenz es consolida com el directiu d'un banc espanyol més ben pagat, per sobre del mateix Sáenz i del màxim responsable del BBVA, Francisco González (4,97 milions) i del de Bankia, Rodrigo Rato (2,3 milions).

stats