PIMES I AUTÒNOMS
Crònica 02/07/2011

L'Estat pagarà les factures que els ajuntaments tenen pendents

Les pimes i els autònoms cobraran part de les factures que els ajuntaments no han afrontat en els terminis marcats per la llei. L'Estat ho restarà dels ingressos a compte que fa anualment als consistoris.

Miquel Codolar
2 min
El vicepresident primer del govern espanyol, Alfredo Pérez Rubalcaba, va anunciar diverses mesures per combatre la morositat dels ajuntaments, promoure la inversió i contenir la despesa.

Madrid.Totes les administracions incompleixen la llei de la morositat que es va aprovar el juny de l'any passat i que obliga les administracions a pagar les factures en un termini màxim de 50 dies. Els ajuntaments triguen més de 150 dies a efectuar els pagaments, cosa que ha obligat a milers d'empreses a abaixar la persiana. Per aquest motiu el govern espanyol va aprovar ahir una nova línia de l'Institut del Crèdit Oficial (ICO) que pagarà factures que entitats locals deuen als autònoms i a les empreses de menys de 250 treballadors.

Aquests diners es traduiran en un préstec que els ajuntaments hauran de retornar en menys de tres anys d'una quantitat no superior a una quarta part de la participació del consistori als tributs de l'Estat. D'aquesta manera passaran de tenir un deute amb les empreses a tenir-lo amb l'ICO, que podrà cobrar descomptant la quantitat oportuna dels ingressos a compte que fa anualment l'Estat a les corporacions locals. És una mesura "senzilla", pel vicepresident primer, Alfredo Pérez Rubalcaba, que ahir va dir que no dubta que funcionarà de manera satisfactòria.

En total l'ICO hi invertirà 3.400 milions, una xifra petita si es té en compte que entitats com l'Associació de Treballadors Autònoms calculen que el 95% dels ajuntaments incompleixen la llei i deuen uns 6.000 milions a les pimes. La patronal catalana Cecot va valorar positivament les mesures que va anunciar Rubalcaba però considera que la quantitat serà "insuficient" per reactivar el teixit empresarial. "Com a mínim el màxim hauria d'estar marcat al 50%", va afirmar el secretari general, David Garrofé, perquè "són empreses que s'hi estan jugant la continuïtat, tot i treballar i fer bé les coses". La mesura no estableix cap mecanisme perquè el govern central i les autonomies paguin també les factures que deuen.

Nous projectes

El decret llei també recull una mesura per impulsar nous projectes empresarials. Les famílies podran invertir 25.000 euros l'any en empreses i les plusvàlues que obtinguin durant els tres anys següents estaran exemptes de tributació en l'IRPF. Rubalcaba ho va resumir dient que "si jo tinc diners i conec algú que tingui una bona idea puc invertir 25.000 euros l'any sabent que als tres anys les plusvàlues no hauran de pagar impostos". Això sí, per accedir a aquesta exempció d'impostos aquests inversors no podran participar ni en la direcció ni en la gestió de les societats resultants. Rubalcaba va assegurar que mesures semblants "s'apliquen en altres parts del món i funcionen bé".

Tal com es va decidir al debat de política general, el consell de ministres va aprovar ahir que la quantitat intocable de sou en els processos hipotecaris passi dels 641 euros actuals als 961 euros i que si hi ha dos membres de la família sense ingressos propis aquesta xifra augmenti fins als 1.350 euros. L'executiu també va elevar el valor mínim per què es poden adjudicar els habitatges subhastats, del 50% al 60% del preu de taxació, i va reduir el dipòsit previ necessari per participar en les subhastes.

stats