SEGURETAT SOCIAL
Crònica 15/12/2011

L'Estat pagarà 856 milions als pensionistes per la desviació de l'IPC

La desviació de la inflació provoca que la Seguretat Social hagi de pagar 856 milions d'euros per compensar els pensionistes que reben prestacions mínimes. En el conjunt de l'Estat són 3,23 milions.

Ignasi Pujol
2 min
Concentració de pensionistes contra la pujada de la llum. Els sindicats denuncien la pèrdua de poder adquisitiu d'aquest col·lectiu

BARCELONA.La Seguretat Social haurà d'abonar 855,87 milions d'euros per la desviació de la inflació el 2011. Aquesta quantitat anirà a parar a 3,23 milions de pensionistes que reben prestacions mínimes contributives i no contributives.

Els que no cobraran aquesta paga compensatòria són els altres cinc milions de perceptors de pensions contributives, als quals el govern espanyol els va congelar el maig del 2010 les seves prestacions per a aquest any com a mesura per reduir el dèficit públic en 1.500 milions d'euros.

Com que l'índex de preus al consum (IPC) de novembre supera en 1,9 punts percentuals el previst, la Seguretat Social haurà de desemborsar aquests 855,87 milions d'euros, dels quals 441,69 milions són en concepte de paga compensatòria, mentre que 414,18 milions més són per consolidar aquest abonament en la nòmina de pensions.

Excepció

Segons el ministeri de Treball, la compensació per la desviació de la inflació no afecta les pensions que hagin estat reconegudes el 2011. La Seguretat Social estableix l'abonament de les pensions en catorze pagues a l'any i preveu una compensació en cas que se superi la inflació.

Els sindicats UGT i CCOO van denunciar ahir que els pensionistes catalans han perdut poder adquisitiu durant aquest any i van recordar que l'executiu espanyol hauria de pujar les pensions del 2012 segons l'IPC del novembre.

UGT va criticar que els pensionistes catalans han perdut uns 340 euros de mitjana durant l'any 2011 per la no aplicació de la revalorització de les pensions -excloent les mínimes i les no contributives- cosa que provoca l'empobriment dels pensionistes i un estalvi de 443 milions a la Seguretat Social.

En el conjunt d'Espanya, els pensionistes han perdut uns 330 euros de mitjana, cosa que ha suposat un estalvi de 2.140 milions per a la Seguretat Social, que ha tingut un superàvit de 5.610 milions d'euros en els deu primers mesos de l'any, segons informa Efe.

stats